ОТВОРИТЕ АРХИВЕ УДБЕ: Спољнополитички одбор Европског парламента упутио поруку земљама Западног Балкана

Горан ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

01. 11. 2021. у 13:00

ОДГОВОРНИ органи треба да отворе бивше југословенске архиве, истиче се у извештају посланика Спољнополитичког одбора Европског парламента о сарадњи и борби против организованог криминала на Западном Балкану.

ОТВОРИТЕ АРХИВЕ УДБЕ: Спољнополитички одбор Европског парламента упутио поруку земљама Западног Балкана

Органи треба да отворе бивше југословенске архиве, истиче се у извештају посланика Спољнополитичког одбора Европског парламента о сарадњи и борби против организованог криминала на Западном Балкану, Фото. Ж. Кнежевић/ АП

У извештају који је усвојио Одбор (60 гласова за, 4 против и 6 уздржаних), наглашава се да су везе између организованог криминала, политике и бизниса постојале и пре распада Југославије и да су настављене од краја сукоба деведесетих.

- Посланици ЕП осуђују очигледан недостатак воље надлежних власти у региону да отворе бивше југословенске архиве и да се досијеи врате владама, ако оне то желе - истакнуто је.

Хрватски и бугарски европосланици одавно траже отварање ових архива. Ти захтеви су умели да улазе и у годишње извештаје. Треба знати и да захтеви европског парламента нису обавезујући, већ само онда када их сроче Европска комисија, као извршно тело ЕУ, и Европски савет, који окупља земље чланице. Али, јасно је да се сви захтеви, пре или касније, преточе у обавезујућу форму на европском путу.

Посланици ЕП такође подвлаче да је важно да земље Западног Балкана сарађују и деле обавештајне податке са државама чланицама и међународним партнерима, укључјући САД, Канаду, Уједињено Краљевство, као и са организацијама као што су НАТО, земље чланице Групе против корупције Савета Европе (ГРЕКО), Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Канцеларија УН за дроге и криминал (УНОДК).

У извештају се такође наглашава да је организовани криминал главна препрека развоју региона и да треба искоренити политичке и административне везе са организованим криминалом. Зато се тражи да ЕУ либерализује визни режим са Косовом без даљег одлагања.

- Пошто изолација подстиче криминалне активности, посланици Европског парламента такође позивају Европски савет да без даљег одлагања одобри либерализацију визног режима за Косово - наводи се.

Наводи се, између осталог, и да су државе Западног Балкана земље порекла, одредишта и транзита за трговину људима и да служе као транзитни коридор за мигранте и избеглице и као локација за прање новца и трговину ватреним оружјем. Наглашено је да су "главни фактори који чине друштва Западног Балкана рањивим недостатак могућности за запошљавање, корупција, дезинформације, елементи заробљавања државе, неједнакост и страно мешање недемократских режима као што су Русија и Кина."

Посланици су изразили и жаљење због, како се истиче, недостатка истинске политичке воље код локалних политичких елита да се боре против организованог криминала.

У извештају се поздрављају закључивање споразума о сарадњи између "Еуроџаста" и влада Албаније, Северне Македоније, Црне Горе и Србије, као и дозвола за отварање преговора са Босном и Херцеговином. Посланици Европског парламента позивају Европски савет да одобри што је пре могуће отварање преговора за сличан споразум са Косовом.

Искоренити политичке везе

- СВЕСНИ извештаја и оптужби о везама између високих политичких личности и организованих криминалних група, посланици Европског парламента наглашавају потребу да се искорене политичке и административне везе са организованим криминалом кроз јасне мере заштите од корупције и ефикасно кривично гоњење случајева корупције високог профила - истакнуто је.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка