"БЕНЗИН ТУРИЗАМ" У НЕМАЧКОЈ: Све више грађана прелази у суседне земље како би купили јефтиније гориво

Novosti online

28. 10. 2021. у 10:23

РАСТУЋЕ цене моторних горива код куће подстакле су прекогранични "бензин туризам" у Немачкој ове јесени. Упркос трошковима путовања, све већи број Немаца прелази границу у потрази за јефтинијим горивом у суседним земљама, пише РТ.

БЕНЗИН ТУРИЗАМ У НЕМАЧКОЈ: Све више грађана прелази у суседне земље како би купили јефтиније гориво

Фото: Депоситпхотос

Цена бензина у Немачкој достигла је скоро 2,0 евра (2,30 долара) по литру, што значи да пун резервоар горива кошта око 20 евра више него у суседној Пољској, Аустрији или Чешкој.

- Вожња преко границе само да би се напунило гориво вредна је труда ако је разлика у цени велика, а раздаљина веома кратка - каже Јирген Албрехт, стручњак за гориво у немачком Генералном ауто-мото клубу.

Међутим, како се разлика у цени повећава, а прогнозе и даље погоршавају, све више Немаца је спремно и на дужа путовања у комшилук да би напунило аутомобил горивом.

- Сви су забринути због раста цена. Чуо сам да би следеће године могле да се утроструче - рекао је један возач за РТ.

Други каже да гориво поскупљује свугде и да га брине то да ће пуњење резервоара постати прескупо, а при томе, зависи од свог аутомобила.

- Ако живите далеко од јавног превоза, шта вам друго преостаје? - додаје он.

Глобалне цене природног гаса, угља, нафте и електричне енергије тренутно су неуобичајено високе због растуће глобалне потражње за енергијом, услед отварања економија након корона мера.

Уз то, улагања у енергетски сектор су била ограничена због пандемије, док су нивои залиха у складиштима природног гаса у Европи нижи него иначе. Утицај ових фактора на цене горива се осећа не само у Немачкој, већ и широм Европе.

Према ЗТГ-у, немачком трговинском удружењу бензинских пумпи, цене горива убрзано расту, а њиховом оштром скоку доприносе и порез и царина.

(Телеграф Бизнис)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)