АМАЗОН ИМА НЕПОШТЕНУ ПРЕДНОСТ: Британија ублажава пореско оптерећење за неке делатности

Танјуг

28. 10. 2021. у 00:16

БРИТАНСКИ министар финансија Риши Сунак представио је измене пореза за пословни простор предузећа, којима се предвиђа смањење пореске стопе за малопродајни и угоститељски сектор погођен пандемијом, обустава планираног годишњег повећања стопе и подстицање улагања у зелену технологију.

АМАЗОН ИМА НЕПОШТЕНУ ПРЕДНОСТ: Британија ублажава пореско оптерећење за неке делатности

Фото: АП

Излажући предлог буџета за нареду годину у парламенту, Сунак је рекао да не може да укине овај порез, који доноси 25 милијарди фунти (34 милијарде долара) годишње, али да ће покушати да ублажи терет за предузећа, као што су пабови, продавнице, ресторани, теретане, биоскопи и рекреацијски центри, преноси Ројтерс.

Овај порез се плаћа за пословни простор на основу вредности имовине, што је систем који власници предузећа већ дуго критикују, јер с аспекта трошкова даје непоштену предност онлајн трговцима као што је Амазон.

Сунак је рекао да ће се по новом систему процена имовине ревидирати сваке три године, а не сваке пете, да ће мултипликатор ове стопе бити замрзнут другу годину заредом и да ће бити дат једногодишњи попуст од 50 посто предузећима у секторима малопродаје, угоститељства и рекреације.

Нову олакшицу ће добити и компаније које улажу у зелене технологије, на пример у соларне панеле и топлотне пумпе.

- Поред олакшица због ковида, ово је највеће смањење неке пореске стопе за предузећа у једној години у последње три деценије. Свеукупно, с данашњим предлогом буџета је ова стопа смањена за 7,0 милијарди фунти, рекао је Сунак у парламенту.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)