ГЛАВНА ТЕМА ПРОТЕРИВАЊЕ АМБАСАДОРА: Ердоган председавао седницом владе

Танјуг

25. 10. 2021. у 16:05

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган председавао је данас седницом владе на којој се разговарало о евентуалном протеривању амбасадора САД и још девет западних земаља који су тражили ослобођење Османа Кавале.

ГЛАВНА ТЕМА ПРОТЕРИВАЊЕ АМБАСАДОРА: Ердоган председавао седницом владе

Foto AP

Ердоган је рекао да је током викенда наложио Министарству спољних послова да 10 амбасадора из западних земаља прогласи "персонама нон грата".

Наређење још није прошло Министарство спољних послова, али би могло да буде и формално након данашњег састанка, пренео је Ројтерс.

Амбасадори из Канаде, Данске, Француске, Немачке, Холандије, Норвешке, Шведске, Финске, Новог Зеланда и САД, позвали су прошле недеље на брзо решавање случаја Османа Кавале, захтевајући његово "хитно пуштање".

- Цела ситуација представља озбиљно питање, али колико смо схватили, земље које су поменуте, нису обавештене ни о каквој акцији Турске - изјавио је портпарол Европске комисије.

Њих је потом на разговор позвало турско министарство спољних послова.

Кавала је у затвору од краја 2017. године, а оптужен је да је финансирао протесте 2013. и учествовао у покушају пуча 2016. године.

Неколико амбасада, укључујући САД, Канаду, Холандију и Нови Зеланд, саопштило је да се држе дипломатске конвенције, да се не мешају у унутрашња питања земље домаћина.

Немачко министарство спољних послова је навело да није добило никакво обавештење од Ердогана да ће њихов амбасадор бити протеран као и да је Берлин био у контакту са Француском и САД током викенда.

Европски суд за људска права позвао је на Кавалино пуштање пре две године, рекавши да не постоји основана сумња да је починио кривично дело.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ПРОТЕСТ ЖЕНА У КАБУЛУ: Траже да се заштите њихова права од Талибана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)