"ДАЛЕКО СМО ОД КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ" Директор СЗО: Има неколико ствари које предлажем да би требало да урадимо

Танјуг

25. 10. 2021. у 00:43

ДИРЕКТОР Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аденон Гебрејесус изјавио је да је пандемија ковида далеко од краја.

ДАЛЕКО СМО ОД КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ Директор СЗО: Има неколико ствари које предлажем да би требало да урадимо

Тедрос Адханом Гебрејезус / Фото Танјуг-АП

- Имамо све алатке које су нам неопходне. Међутим, свет их није добро искористио. Са близу 50.000 преминулих недељно, пандемија је далеко од краја. А то су само пријављени смртни случајеви - изјавио је Тедрос на Светском здравственом самиту у Берлину, који се одржава од 24. до 26. августа, објављено је на сајту СЗО.

Он је рекао да је СЗО поставио циљ да до краја ове године вакцинише 40 одсто популације сваке државе на свету.

- Тај циљ је остварив, али само уколико државе и компаније које контролишу набавку ускладе своје изјаве са делима. Има неколико ствари које предлажем да би требало да урадимо. Државе које су већ достигле 40 одсто вакцинисаних, укључујући све земље из групе Г20, морају да уступе своје место у реду са испоруку вакцине - додао је.

Тедрос је нагласио да произвођачи морају да направе приоритет и њихове уговоре са програмом Ковакс (глобални програм за равномерну дистрибуцију антиковид вакцина широм света) хитно испуне, додавши да мора да постоји већа транспарентност.

- Пандемија неће бити готова док се у целом свету не оконча - поручио је директор СЗО.

ЗАПРАТИТЕ НПОРАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: КУБАНСКИ МАРШ ЗА ЗДРАВЉЕ: Ходочашће Светом Лазару у доба короне

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)