СУНОВРАТ ЏОЗЕФА БАЈДЕНА: Последња "Галупова" анкета указује највећи пад поверења у народу од свих лидера САД уназад 75 година

Д. В.

24. 10. 2021. у 23:18

ПОСЛЕДЊА анкета "Галупа" од минулог петка која је таргетирала Американце између 1. и 19. октобра, показује да је поверење у политику Џозефа Бајдена од првог квартала ове године, кад је преузео власт, а закључно са трећим кварталом, пало за 11 одсто што се није догодило ниједном председнику, од Другог светског рата, дакле, 75 година.

СУНОВРАТ ЏОЗЕФА БАЈДЕНА: Последња Галупова анкета указује највећи пад поверења у народу од свих лидера САД уназад 75 година

Фото АП

Када је ступио на дужност, почетком 2021. године, Бајдену је веровало 56 одсто Американаца, а данас, само 44,7 одсто.

- Бајден је започео свој мандат са релативно солидним рејтингом, који се кретао између 54 и 57 одсто, од јануара до јуна. У јулу његова подршка и одобравање су пали на 50, а на 49 одсто у августу, упоредо са повећањем инфекција вирусом корона у САД. Хаотично повлачење војске САД из Авганистана крајем августа, који је укључивао смрт више од десет америчких војних лица у терористичком нападу на аеродрому у Кабулу, вероватно је био разлог зашто је Бајденов септембарски рејтинг пао на 43 одсто - каже "Галуп".

Како се наводи у анализи анкете агенције из Вашингтона, већ у јуну је било приметно да је Бајденов "период меденог месеца" са јавношћу готов.

- Председник се такође суочава са све већим разочарањем међу Американцима што не може да реши граничну кризу, затим не може да обезбеди ланце снабдевања. Замера му се висока цена гаса, растућа инфлација, несташица робе широке потрошње и одговор на пандемију. Постоји још читава листа других ствари - каже "Галуп".

СВЕ НАДОЛЕ

РЕЈТИНЗИ председника из месеца у месец сведоче да му опада подршка у домицилној странци, као и међу независним бирачима, а само четири процента анкетираних републиканаца одобрава посао који је он досад урадио и бројка ће вероватно пасти на нулу ако се ствари драматично не преокрену за председника - песимистична је агенција.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)