ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ЗА ТО КРИВ: Украјински опозиционар оптужио председника државе за енергетску кризу

Novosti online

24. 10. 2021. у 20:23

ШЕФ политичког савета украјинске странке „Опозициона платформа – За живот“ Виктор Медведчук изјавио је да је у Украјини наступила енергетска криза, јер земља није спремна да становништву и предузећима обезбеди енергетске ресурсе.

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ЗА ТО КРИВ: Украјински опозиционар оптужио председника државе за енергетску кризу

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/ Радіо Свобода Україна

- Желим да кажем да енергетска криза није на помолу – она ​​је дошла. И дошла је, јер Украјина није спремна да данас снабдева енергентима Украјину, становништво, украјинска предузећа. И то видимо не само зато што цене расту, а нереално расту цене гаса у Европи, широм света, укључујући и Украјину, већ и зато што власти нису професионалне, професионално су неподобне... нису схватиле да такви ризици могу да се десе и да треба да буду спремни за њих - рекао је Медведчук, наводи се на сајту странке.

Ове године, први пут у Украјини цене за грејање и топлу воду одређује локална влада, а не централна. Градоначелници бројних градова раније су изјавили да ће их раст цена гаса приморати да подигну тарифе за ове услуге. Да би се спречило повећање тарифа, влада и локалне власти договориле су се да потпишу меморандум који, између осталог, предвиђа субвенције за компензацију дела трошкова грејања.

О изјави Зеленског о транзиту гаса

Медведчук је додао да сматра да је предлог председника Украјине Владимира Зеленског о повећању пумпања гаса преко Украјине исправан, али закаснео предлог.

- Чињеница да је господин Зеленски предложио да се пумпање кроз наше цеви повећа за 50 одсто је апсолутно исправан предлог. Али питање је – шта он то коме предлаже? Ако предлаже Европљанима, онда Европљани то не могу да учине. Ако предлаже Русима, онда Руси морају пристати на то. Да ли ће се сложити или не – не знам - навео је украјински политичар.

Према његовим речима, веома је добро што су председник и његово окружење схватили да „наша гасовод има велики потенцијал“.

- Цевовод се у сваком тренутку може претворити у музеј старог метала, јер да би се постигао чак и предлог о коме говори господин Зеленски, потребно је преговарати са Русима. Да ли ће се он са њима договорили или не – не знам, пумпање кроз цеви се смањује. А ако се пумпање кроз цевовод смањује, то значи да настаје криза у добијању гаса уопште... Овај предлог је закаснео, а онда, по мом мишљењу, није за преговарање, јер је данас Русија, по свему судећи, заинтересована ипак, за покретање ‘Северног тока 2’, а не за повећање пумпања кроз гасни транспортни систем Украјине. Али потребно је преговарати, предлагати, потребно је тражити заједничке могућности за развој трговинско-економских односа - констатовао је политичар.

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је у петак да је Кијев спреман да „Гаспрому“ да попуст од 50 одсто на транзит гаса у Европу изнад уговореног обима од 40 милијарди кубних метара годишње. Сличан предлог дао је и секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: АНГЕЛИ МЕРКЕЛ ЗАЗВОНИО ТЕЛЕФОН НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Његова реакција ће вас одушевити

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)