РУСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Пронађен нови материјал за заштиту од радијације

Новости онлине

23. 10. 2021. у 22:48

НАУЧНИЦИ Јужно-Уралског државног института пронашли су алтернативу олову за заштиту од радијације. На основу новог материјала може се направити стакло које ће се употребљавати у гранама индустрије у којима се користи радиоактивно зрачење. Истраживање је објављено у часопису „Оптикал материалс“.

РУСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Пронађен нови материјал за заштиту од радијације

Фото: Depositphotos

У онкологији се користе зрачења у лечењу малигних тумора. Притом, важно је да се медицинско особље заштити од радијације, као и здрави делови тела пацијента и осетљиви делови опреме. За заштиту се користе екрани, шлемови, и наочаре од специјалног стакла, наводе експерти. Често се у њиховом саставу налази и олово, тежак токсични материјали са којима је тешко и опасно радити, а још је теже уништити их.

На основу хемијског једињења од оксида стронцијума и бора, као и од телур диоксида (СрО–Б2О3–ТеО2), научници су направили материјал од кога се могу произвести заштитна стакла која не садрже олово.

- Предложили смо нов материјал којим се може заменити олово и показали смо да он ефикасно може да прикаже гама зрачења. Стакла која садрже стронцијум, бор и телур имају и велику густину и ефикасан атомски број који означава ефикасност у спречавању пропуштања штетних зрака. Оксид стронцијума је такође оксид тешког метала и његовим додавањем се повећава дебљина стакла. То је веома важан параметар у заштити од радијације - рекла је млађа научна сарадница лабораторије за раст кристала Јужно-Уралског државног института Дарја Тишкевич.

У фебруару 2003. године Европска унија је издала директиву да се ограничи коришћење опасних материја (Рестрицтион оф Хазардоус Субстанцес), са циљем да се заштите људи и окружење. У тој директиви се олово налази на првом месту. Зато експерти из разних крајева света настављају да траже нове материјале који могу да замене олово не само у медицини већ и у другим областима у којима се примењује.

Научници сматрају да је релативно једноставна технологија производње стакла различите дебљине и форми и што је најважније има велику ефикасност заштите. Још једна предност, по речима творца, је релативно ниска цена.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: ЕКСПЛОЗИЈА У ПОЛИЦИЈСКОЈ СТАНИЦИ - Повређено 13 полицајаца и два пролазника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)