БАЈДЕН УЛОЖИО ВЕТО ЗБОГ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Ништа од објаве тајних досијеа о убиству Кенедија

Новости онлине

23. 10. 2021. у 18:32

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден одложио је отварање поверљивих досијеа о убиству Џона Кенедија све до децембра следеће године. Бајден је наредбу да се не отворе досијеи образложио пандемијом вируса корона.

БАЈДЕН УЛОЖИО ВЕТО ЗБОГ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Ништа од објаве тајних досијеа о убиству Кенедија

Фото: AP Photo/Evan Vucci/Архива Новости

У одлуци Бајден наводи да ће преостали тајни документи који се тичу убиства некадашњег америчког председника „бити задржани од јавног објављивања“ до 15 децембра следеће године, што је готово 60 година од атентата у Даласу.

Бајден образлаже да је Национална администрација за архиву (НАРА) због пандемије вируса корона у немогућности да контактира са свим агенцијама којих се тичу документи и не могу да утврде да ли би њихово објављивање могло да утиче на националну сигурност, преноси РТ.

Бајден наводи да је због тога „неопходно привремено одлагање како би се заштитили против могуће штете за војну одбрану, обавештајне операције, спровођење закона или међународне односе“.

Поједине информације, које су раније процењене, биће објављене у децембру ове године, док ће остале остати тајне још годину дана.

Иако је Ли Харви Освалд ухапшен због убиства Кенедија, да би га два дана касније убио Џек Руби, ликвидација некадашњег америчког председника остаје предмет бројних теорија и сумње у заверу која стоји иза атентата.

Због тога је Конгрес још 1992. године донео одлуку да сва документа у вези са убиством треба да буду објављена, како би јавност била потпуно информисана, многи нивои америчке администрације то још нису у потпуности учинили.

До сада је објављено око 250.000 докумената у вези са убиством Кенедија, али се они могу видети само у просторијама НАРА у Мериленду. Амерички председник Џо Бајден наложио је да они буду дигитализовани и доступни онлајн.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ - Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)