БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга

Новости онлајн

23. 10. 2021. у 07:25

ТАЈНО „банкарско“ одељење британског Министарства одбране, чији је циљ био да ограничи финансијске активности терористичке групе ДАЕШ, сада се усмерило на борбу против Русије и Кине, пише „Фајненшел тајмс" позивајући се на сопствене изворе.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга

Фото Танјуг-АП

Према подацима британског листа, тајно одељење, у којем раде бивши банкари и финансијери, формирано је пре шест година како би ометало комерцијалне активности ДАЕШ-а у Сирији и Ираку. Запослени у оперативној групи радили су са специјалним снагама, специјалним службама, као и са 77. јединицом Одељења за борбу против информационог рата. Њихов задатак састојао се у томе да ослабе противника путем ограничења приступа финансијама.

- Потражња за стручњацима одељења расте јер противници попут Русије и Кине користе 'сиву зону' између мира и рата, примењујући сајбер-оружје против националне инфраструктуре и улажући у деликатне сфере у иностранству - пише лист.

Ваздухопловни маршал Едвард Стрингер, који је надзирао оперативни рад до одласка у пензију ове године, рекао је за „Фајненшел тајмс“ да је неопходно пронаћи изузетно важне елементе пословног модела противника, уклонити их и максимално отежати њихову замену.

- Било да се ради о либанском 'Хезболаху', људима повезаним са Путином, Корпусу Чувара исламске револуције или чак Народноослободилачкој армији Кине, све те организације су мини политичке јединице у оквиру своје економије. Зашто им дозволити да дођу до бојног поља, ако можете да их лишите ресурса пре него што стигну тамо? - оценио је Стрингер.

Британски медиј наводи да је од обуставе операције борбе против ДАЕШ-а то одељење коришћено за конкретне задатке и да није стална јединица у оквиру Министарства одбране Велике Британије.

Запад је више пута оптуживао Русију за мешање у унутрашње послове и за сајбер-нападе. Русија је све оптужбе одбацила, наводећи да западне земље немају никакве доказе. Москва је такође саопштила да је спремна на дијалог о сајбер-безбедности.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)