ПАНИКА У ЕУ: Лидери позивају на хитне мере против скока цена енергије

Танјуг

22. 10. 2021. у 12:46

ЛИДЕРИ Европске уније су се данас, на самиту у Бриселу, договорили о низу акција које би требало да на кратки рок ублаже, а дугорочно заштите привреду и грађане ЕУ од скока цена енергије.

ПАНИКА У ЕУ: Лидери позивају на хитне мере против скока цена енергије

Фото: Новости архива

У својим закључцима лидери ЕУ позвали су државе чланице и Европску комисију да хитно и на најбољи начин искористе постојеће инструменте за пружање краткорочне помоћи најугроженијим потрошачима и да подрже европске компаније.

У том циљу, Француска је најавила да ће издавати бонове од по 100 евра за грађане чија су месечна примања мања од 2.000 евра, како би помогли тих 5,8 милиона домаћинстава у плаћању цена грејања и горива.

На средњорочном нивоу лидери ЕУ су задужили Европску комисију да проучи функционисање тржишта гаса и електричне енергије, и процени да ли је потребно увести "додатне регулаторне мере због одређених тржишних понашања".

- Комисија и Савет ЕУ треба да размотре и мере које би допринеле прозводњи енергије по цени која је приступачна за домаћинства и компаније, повећале отпорност енергетског система ЕУ и унутрашњег енергетског тржишта, обезбедиле сигурност снабдевања и подршку преласку на климатску неутралност, а поштујући различитости у енергетским секторима држава чланица - наводи се у закључцима Европског савета.

Европска инвестициона банка је позвана да размотри како да убрза улагања у енергетску транзицију, у оквиру свог тренутног капитала, а у циљу смањења будућих ризика од поремећаја и испуњавања европских амбиција за глобално повезивање.

ЕУ лидери су најавила да ће се питању цена енергената вратити у децембру.

Иако Европска комисија у свом извештају о стању енергетско сектора наводи да "нема непосредног ризика од несташице гаса" и предвиђа да ће се цене "стабилизовати до априла 2022. године", поједине землље чланице, на челу са Француском и Шпанијом, инсистирају на хитности питања цена енергије и на структурним променама на тржишту електричне енергије.

Француски председник Емануел Макрон упозорио је колеге на самиту да ће цене фосилних горива "вероватно остати високе на дужи рок".

Поред позива на прелазак на наставак Зелене транзиције и прелазак на обновљиве изворе енергије, који се могу производити у самој ЕУ, председница Комисије Урсула фон дер Лајен је подвукла и важност нуклеарне енергије, што је изазвало подељену подршку међу ЕУ лидерима.

Сама иницијатива Европске комисије којом се подржава Зелена транзиција и прелазак са угља на тзв "чисте" изворе енергије и даље наилази на отпор оних држава чланица које и даље користе угаљ као примарни извор за прозводњу електричне енергије.

Премијер Мађарске Виктор Орбан оценио је да је скок цена енергија заправо последица зелене политике Европске комисије и упозорио на последице које ће она имати по средњу класу у Европи.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)