ОРБАН ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ЕУ: Пољаци су у праву

Novosti online

21. 10. 2021. у 15:28

ПРИМАТ закона ЕУ није предвиђен уговором о чланству, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан, коментаришући могуће санкције Пољској у светлу њене пресуде о надмоћи националног устава.

ОРБАН ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ЕУ: Пољаци су у праву

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Депоситпхотос

- Примат права ЕУ не постоји у уговору о ЕУ, па ЕУ има примат тамо где има надлежности. Питање је компетенција. Оно што се сада редовно дешава јесте да европске институције заобилазе надлежности националних парламената и влада и мењају уговор без легитимитета. Дакле, Пољаци су у праву - рекао је Орбан, додајући да тамо где нема надлежности ЕУ, национално право има предност над правом ЕУ, преноси међународни Спутњик.

Раније je француски државни секретар за европска питања Клемен Боне изјавио да би Париз Варшави могао увести санкције, укључујући и финансијске, због недавне пресуде пољског Уставног суда да су поједини чланови повеље Европске уније неуставни у тој земљи.

Уставни суд Пољске је 7. октобра потврдио супериорност устава републике над законодавством Европске уније. Тај потез уследио је као одговор на неколико пресуда Суда ЕУ које су осудиле поступке пољских власти. Европска комисија покренула је истрагу против ове одлуке како би одлучила о даљим мерама.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ПО ПРВИ ПУТ: Руски мировњаци увежбавају тактику "дрифтовања" минобацача у Нагорно-Карабаху

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)