ПРИСТАЛИ НА СПОРАЗУМ: Фејсбук плаћа милионе долара због дискриминације америчких радника

Танјуг

19. 10. 2021. у 23:45

КОМПАНИЈА Фејсбук се нагодила да плати 4,75 милиона долара казне и до 9,5 милиона долара одштете онима који испуњавају услове, након што је Министарство правде утврдило да је дискриминисала америчке раднике у корист странаца са специјалним визама за попуњавање високо плаћених послова.

ПРИСТАЛИ НА СПОРАЗУМ: Фејсбук плаћа милионе долара због дискриминације америчких радника

Фото: Танјуг/АП

Фејсбук се такође сложио у споразуму који је најављен данас, да обучи своје запослене о правилима против дискриминације и да спроведе шире оглашавање и регрутацију за запошљавање у свом програму сертификације који омогућава послодавцу да запосли страног радника за стално, преноси АП.

Одељење за грађанска права Министарства саопштило је да је Фејсбук "редовно одбијао" да регрутује или запосли америчке раднике, међу њима америчке држављане, особе којима је одобрен азил, избеглице и оне које имају стално боравиште, за позиције, за које је резервисала за власнике привремених виза.

Фејсбук је спонзорисао власнике тих виза за добијање "зелених карата'' одобравајући им посао за стално.

Такозване Х-1Б визе су саставни део Силиконске долине, коју широко користе програмери и други запослени у великим америчким технолошким компанијама, а критичари те праксе тврде да страни држављани прихватају да раде за ниже плате од грађана САД.

Технолошке компаније тврде да није тако, да се обраћају страним држављанима јер имају проблема са проналажењем квалификованих програмера и других инжењера који су држављани САД.

Услови поравнања објављени данас највећа су грађанска казна и накнада заосталих зарада коју је икада издејствовала Служба за грађанска права у 35-годишњој историји спровођења антидискриминационих правила према Закону о имиграцији и држављанству, потврдили су званичници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)