ОДЕ МЕРКЕЛОВА, ЦЕНЕ "ПОЛУДЕЛЕ": Највећи пораст цена у последње три деценије у Немачкој

Танјуг

16. 10. 2021. у 23:13

ЦЕНЕ у Немачкој расту као што нису никада у последње три деценије.

ОДЕ МЕРКЕЛОВА, ЦЕНЕ ПОЛУДЕЛЕ: Највећи пораст цена у последње три деценије у Немачкој

Фото Пијаца ПГ

Осетно су скупљи грејање, бензин и храна, што све има везе са порастом цена енергената и већом потражњом која се јавља упоредо са попуштањем пандемије, преноси Дојче веле.

У септембру су цене у Немачкој порасле чак за 4,1 одсто у односу на исти месец прошле године и то је први пут да је инфлација, тако посматрана, прешла цетири одсто још од 1993. године, саопштено је из Савезног завода за статистику.

Ветар у леђа јакој инфлацији даје скок цена енергената, али то није једини разлог јер економски експерти указују да су порасту цена допринели и подизање пореза на додату вредност (ПДВ) за неке производе, глобални застој у испорукама робе и гужве која настају у светским лукама.

Потрошачи у Немачкој ће најдубље морати да завуку руке у џепове да би им станови ове зиме били топли.

Четвртина немачких домаћинстава се греје на нафту која ће бити чак 76,5 одсто скупља него пре годину дана.

Ситуација са нафтом ни прошле године није била нормална - цена барела сирове нафте била је скоро на историјском минимуму због пандемије и екстремно смањене потражње.

Грејање на гас, које користи половина домаћинстава у Немачкој, у септембру је било скупље за 5,7 одсто, али није искључено да ће бити још скупље јер цена тог енергента дивља на слободном тржишту.

Од ове календарске године је уведена и такса на емитовање угљен-диоксида од 25 евра по тони тог штетног гаса, а то свакако погада тржиште нафтом и нафтним дериватима и прелива се на цену.

Према евиденцији аутомобилског савеза АДАЦ, цене горива на пумпама „кокетирају са историјским рекордом“.

Последњи недељни пресек АДАЦ објављен у уторак 12. октобра показао је да је дизел просецно коштао 1,526 евра за литар, а супер Е10 чак 1,647 евра по литру, а овим поскупљењима се не назире крај.

Према подацима Свезног завода за статистику, Немце су у септембру сачекале и рекордне цене хране које су забележиле просечни пораст од 4,9 одсто у односу на септембар 2020. године.

Највише су порасле цене поврћа, 9,2 одсто, јестивих уља 6,4 одсто, млечних производа и јаја 5,5 одсто и меса и месних прерађевина четири процента.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)