ЈАЧАЊЕМ ФЛОТЕ ЈАЧА УТИЦА У СВЕТУ: Русија удвостручила број бродова у светским океанима

Novosti online

16. 10. 2021. у 18:59

ДАНАС око 100 руских ратних бродова испуњава задатке у светским океанима и морима искључиво у сврху осигурања безбедности интереса земље и одржавања стабилности у условима сталне појаве нових претњи.

ЈАЧАЊЕМ ФЛОТЕ ЈАЧА УТИЦА У СВЕТУ: Русија удвостручила број бродова у светским океанима

Фото архива

Број је значајно повећан у поређењу на пролеће ове године — 9. маја је Министарство одбране саопштило да се у светским океанима налази више од 60 руских бродова и других пловила, а ово повећање, како оцењује руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Литовкин, говори о активности руске флоте.

- Наши бродови не стоје у лукама бескорисно трошећи своја техничка средства, већ излазе на море. Наши морнари и официри обављају разне задатке — контролишу трговачке путеве, налазе се на борбеним положајима у одређеним подручјима. Наша флота делује, врши борбену службу у најтежим условима светског океана. Борбени бродови, заједно са бродовима за подршку, извршавају своје мисије у Атлантику, Тихом океану, Индијском океану и на Арктику. Наши морнари обављају борбене задатке на највишем нивоу, каже Литовкин.

Експерт оцењује да је то што је број ратних бродова у светским океанима готово удвостручен „веома добар показатељ“.

Фото: ЕПА

- Морате схватити да је то након разорних деведесетих, када смо практично уништили већину бродова намењених светским океанима, ово врло добра бројка, рекао Литовкин.

Јачање флоте

Руска Војно-морска флота ове године обележава 325 година постојања, а војни стручњаци истичу да руска морнарица наставља да се надограђује, модернизујући своје бродове, технологију наоружања и могућности инфраструктуре.

Руске флоте — Балтичка, Северна, Пацифичка, Црноморска и Каспијска — имају све што је потребно за заштиту националних интереса, а стручњаци напомињу да руска морнарица стално јача своје способности. Томе у прилог иде и чињеница да је руски председник Владимир Путин још 2018. године одобрио Државни програм наоружања за период од 2018. до 2027, након чега је обелодањено да ће у оквиру тог програма руска флота добити преко 180 бродова и пловила.

Јачање морнарице новим бродовима актуелно је и ове године. Владимир Поспелов, члан одбора Војно-индустријске комисије при Влади РФ, рекао је у мају да ће руска флота ове године добити око 40 бродова и помоћних пловила различитих класа. Он је прецизирао да је реч о бродовима класе фрегата и корвета, а такође и о дизел-електричним подморницама пројекта 636.3, као и о малим ракетним бродовима, патролним чамцима и помоћним бродовима.

Фото; Кремлин.ру

Осим тога, очекује се да ће први серијски нуклеарни подводни стратешки носач ракета модернизованог пројекта „Бореј-А“ — „Кнез Олег“ бити пребачен у руску морнарицу до краја ове године, као и прва серијска подморница пројекат „Јасењ-М“ — "Новосибирск“.

Тренутно се у саставу флоте налазе три „Бореја“ — „Јуриј Долгоруки“, „Александар Невски“ и „Владимир Мономах“, као и прва подморница, изграђена на побољшаном пројекту 955А („Бореј-А“) — „Кнез Владимир“. Оваквих подморница ће бити изграђено укупно десет. Поред тога, тренутно се ради на још четири нуклеарне подморнице пројекта „Јасењ-М“ — „Краснојарск“, „Архангелск“, „Перм“ и „Уљановск“. „Владивосток“ и „Вороњеж“ су прошле године тек почели да се граде и биће предати војсци 2027—2028. године.

Експерти истичу да посебну пажњу заслужују ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“, на коју ће бити инсталиране хиперсоничне ракете „Циркон“, нуклеарне подморнице пројекта „Бореј“ и јединствена подморница „Белгород“, наоружана беспилотним торпедима „Посејдон“.

Војни експерти оцењују да такве технологије чине руску флоту још моћнијом и ефикаснијом, што значајно повећава њену способност у решавању сложених борбених задатака. Осим тога, обнова руске флоте иде у различитим правцима — морнарица не само да јача добијањем нових бродова, већ и авиона, система ПВО. Паралелно са тим гради се и инфраструктура — пристаништа и базе, а редовно се спроводе и војне вежбе, чиме се побољшава борбена обученост посада.

Фото: Принтскрин

Да ли ће Русија створити Арктичку флоту?

Експерти истичу да се данас не може занемарити ниједан елемент јачања безбедности државе, напомињући истовремено да је морнарица у врло тесној вези и са другим родовима оружаних снага. Флота побеђује заједно са обалским снагама — са стратешким ракетним снагама, фронтовском авијацијом и авијацијом дугог домета.

Ефикасност поморских снага важан је показатељ развоја земље, а по техничкој опремљености и способности за решавање борбених задатака руска морнарица превазилази многе светске поморске снаге.

Русија, која је започела посебан пут развоја флоте, поред стварања нових ратних бродова, посебно се ослања на високопрецизно и хиперзвучно ракетно оружје као што су „Калибар“, „Оникс“, „Циркон“ и други.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Осим тога, недавно се у руским медијима појавила и информација о стварању нове формације — Арктичке флоте, мада нема званичне потврде о таквим плановима. Разлог за то је, како су навели неименовани извори, осигурање безбедности Северног морског пута и арктичке обале, која је тренутно у зони одговорности Северне и Пацифичке флоте. Међутим, Северна флота је почетком ове године добила статус војног округа с циљем решавања задатака у арктичкој зони, па је јасно да тренутно није потребно стварати додатну структуру, с обзиром да је снага ове флоте и тренутна војна инфраструктура довољна за обезбеђивање руских националних интереса у арктичкој зони и за заштиту Северног морског пута.

Анкете показују да огромна већина Руса — чак 84 одсто њих — сматра да је руска морнарица способна да заштити поморске границе Русије у случају стварне војне претње. Истиче се да је број оних који су уверени у снагу руске морнарице значајно порастао у последњих 16 година, с обзиром да је 2005. такав став имало 70 одсто грађана.

rs.sputniknews.com

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)