ЕНТУЗИЈАЗАМ ЗА ВАКЦИНЕ "ОТКЉУЧАО" АПЕНИНЕ: Пошто је стопа цепљења достигла 80 процената, Италијани дочекали слободу и нове туристе

Милица Остојић (РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ)

11. 10. 2021. у 23:44

Отварање Италије и пристизање туриста је веома позитивно за земљу која има лепоте за извоз. Али, што је још битније, по мом мишљењу, и интересантније, јесте што је дошло до правог ентузијазма за вакцинисање, јер се само тако стиче слобода кретања.

ЕНТУЗИЈАЗАМ ЗА ВАКЦИНЕ ОТКЉУЧАО АПЕНИНЕ: Пошто је стопа цепљења достигла 80 процената, Италијани дочекали слободу и нове туристе

Кармен дел Вандо (друга са десне стране) у Казерти

Разбудили су се Италијани после драме коју су проживљавали од марта 2020. године и кренули већ на путовања дуж Апенинског полуострва, организовано или самостално. Тек сада схватају колико лепоте нису видели у сопственој земљи, а била им је надомак. Кренули су у музеје, на изложбе које су имале рок затварања, а сада се продужава због огромног интересовања публике. Веома је битно да Италијани схвате историју, лепоту, ради упознавања и очувања културних добара за будућа поколења Италије и света.

Дописница шпанског листа "Ревистарт" Кармен дел Вандо овако је, за "Новости", описала свој доживљај "отварања" Италије која је, захваљујући томе што се стигло до 80 одсто вакцинисаних са обе дозе цепива старијих од 12 година, могла да посети чувени дворац Ређа у Казерти, у региону Кампанија, 25 километара од Напуља, бисер међу краљевским здањима. Колико је значајно отварање Италије, сведочи невероватно брзи прилив туриста, што је посебно евиденто у Риму, где нисмо видели такве гужве и туристичке аутобусе на спрат од марта 2020. године, када је све затворено.

Отварањем су одушевљени туристи, још више Италијани, јер је већина грађана стекла зелену санитарну карту, па ће бити више гледалаца на отвореном и у затвореном, више публике на стадионима и у салама. Сада се у целој Италији стигло до само 2.745 позитивних на готово 300.000 тестираних.

Биоскопи и позоришта сада могу да буду попуњени са 80 одсто капацитета, стадиони са 75, затворене спортске хале засада са 50, док арене на отвореном и музеји неће више уопште имати ограничења броја посетилаца, наравно, уз дистанциране уласке. У ресторанима у затвореном простору зелена карта је обавезна.

Највећа новина је отварање дискотека које су биле затворене дуже од годину дана, али само у "белим зонама" Италије, где је ниво новозаражених минималан. Дискотеке ће строго бити надзиране, морају имати адекватне санитарне мере са контролом осим зелене карте и личне карте ради сигурне идентификације, директну размену ваздуха, коришћење чаша једнократно и маску на лицу, осим када се плеше, јер су дискотеке те које подразумевају највећи ризик од ширења вируса.

Проблем се указује у фабрикама и фирмама јер од 15. октобра сваки запослени мора да поседује документ о имунизацији, а постоји један број још невакцинисаних из разних разлога. Они ће за улазак на посао морати да прикажу негативан тест на сваких 48 сати, па је упућен захтев Влади да им се, пре имунизације, омогући тест на сваких 72 сата, или директно тестирање у фирми. Не мирују покрети антиваксера, уз инфилтрацију неофашистичких група, које користе ситуацију и доносе насиље под паролом "нећемо вакцину" и "нећемо зелену карту", правећи хаос, као протеклог викенда, у Риму и Милану.

ДАН СЛОБОДЕ СТИГАО И У СИДНЕЈ

Пабови у Сиднеју, највећем аустралијском граду, отворени су минут после поноћи, а пријатељи и породице окупили су се на поноћном пиву, после готово четворомесечног "локдауна", јер Аустралија планира да почне да живи са вирусом корона и да постепено поново отвара економију.

- Видим то као дан слободе. Изводимо нацију из ове пандемије, али ће то бити изазов - , изјавио је премијер аустралијске државе Нови Јужни Велс Доминик Пероте новинарима у Сиднеју, пошто је стопа вакцинације са двоструком дозом у овој држави код људи старијих од 16 година прешла 74 одсто. У суседном Квинсленду, чије границе према Новом Јужном Велсу остају затворене, стопа вакцинације износи само 52 одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)