НОВА АМЕРИЧКО-ИЗРЕЛСКА СТУДИЈА О ФАЈЗЕРУ: Ево колико је заправо ефикасна ова вакцина

Novosti online

06. 10. 2021. у 19:49

НАЈНОВИЈА студија Америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и израелског министарства здравља објављена у часопису "Лансет" показала је да су две дозе Фајзер вакцине ефикасне у спречавању хоспитализација најмање шест месеци након вакцинације.

НОВА АМЕРИЧКО-ИЗРЕЛСКА СТУДИЈА О ФАЈЗЕРУ:  Ево колико је заправо ефикасна ова вакцина

Фото: Танјуг/АП

Ефикасност заштите од свих варијанти коронавируса пала је са 88 одсто на 47 одсто шест месеци након убода. Међутим, резултати испитивања показали су да вакцина спречава хоспитализације и делује против свих засад откривених варијанти вируса, пише Гардијан.

- Резултати наглашавају виталну важност побољшања глобалне стопе вакцинације против короне - рекли су истраживачи.

Национална здравствена служба у Великој Британији већ нуди бустер, односно трећу дозу свима који су примили другу дозу вакцину пре најмање шест месеци, живе у домовима за старије особе, имају више од 50 година или су здравствени и социјални радници.

Такође, ова служба позива све грађане узраста од 16 до 49 година који су подложнији зарази због лоших здравственог стања и оне који су у свакодневном контакту са особама са слабим имунитетом.

- Наша студија потврђује да су вакцине кључно оруђе за контролисање пандемије и да су високо ефикасне у спречавању тешких болести и хоспитализације услед обољевања од делта соја, као и других забрињавајућих варијанти - рекла је Сара Тартоф, ауторка студије.

Истраживачи су анализирали здравствену евиденцију три милиона људи између децембра 2020. и августа 2021. године. Током периода истраживања, 5,4 одсто људи било је заражено короном. Међу зараженима, 6,6 одсто је хоспитализовано. Просечно време од потпуне вакцинације било је између три и четири месеца.

Др Луис Јодар, виши потпредседник Фајзера, рекао је да је анализа јасно показала да је њихова вакцина ефикасна против свих постојећих варијанти, укључујући и делту.

- Инфекције код људи који су примили две дозе вакцине највероватније су последица опадања нивоа антитела, те нису узроковане делтом или другим варијантама које измичу заштити од вакцине - рекао је.

Професорка Пени Вард, професорка фармацеутске медицине на Краљевском колеџу у Лондону, која није била укључена у студију, рекла је да ова публикација потврђује доказе из Сједињених Држава о ефикасности Фајзер вакцине процењене на основу велике база података здравствене заштите.

- Ако је циљ вакцинације спречавање болести и даљег ширења инфекције, информације указују на потребу за бустер дозама шест месеци након комплетне вакцинације, посебно међу најугроженијима код којих инфекција може да доведе до озбиљнијих болести и смрти. Овај приступ је већ усвојен у Великој Британији, у којој је кампања вакцинације у току - рекла је.

Краљевски колеџ анализирао је податке о броју запослених пре пандемије и открио огромне губитке због одсуства особља услед болести са преоптерећених одељења.

НХС у Енглеској забележио је 73.209 боловања међу медицинским сестрама и здравственим радницима у мају 2021. године, што је за 18 одсто више у поређењу са истим периодом прошле године.

(СрбијаДанас)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕАДЕКВАТАН ОДГОВОР НА ЕПИДЕМИЈУ: Ким оптужио владине званичнике