ЦРНА СТАТИСТИКА ИТАЛИЈЕ: То није земља мајки па тако ни колевки

Милица Остојић - Стални дописник из Рима

01. 10. 2021. у 18:01

ИТАЛИЈА је једна од земаља где се рађа најмање деце на свету.

ЦРНА СТАТИСТИКА ИТАЛИЈЕ: То није земља мајки па тако ни колевки

Фото: Епа

„Проценат плодности је најнижи међу најнижим“, а разлози зашто жене не постају мајке разнолики су - била је то велика рецесија, па је стигла епидемија Ковида и само додатно “зачинила” нагомилане животне проблеме.

Једно велико научно истраживање објавио је дневни лист „IL Fato Quotidiano“ где се кренуло са анализом стања празних колевки од 2000. године када се на тренутак чинило да је дошло до првих знакова померања у остваривању плодности односно рађања али је све кренуло опет низбрдицом.

Средње доба мајки за рађање првог детета износи 31 годину и Италија је земља међу првима у ЕУ са највишим процентом прворођенчади мајки са 40 година. Тако ниска плодност не приписује се само једном узрочнику већ представља збир фактора.

Понајпре је реч о економској неизвесности која карактерише тржиште рада, у Италији су жене мање присутне на послу од мушкараца, потом неизвесност и привременост посла потенцијалних родитеља.

Један од битних узрочника одустајања да на свет донесу дете јесте висина зараде која није довољна да гарантује економско спокојство. Ништа мање нису битни и структурални проблеми односно недостатак обданишта и струкура за најмлађе, Италијански статисички завод (Истат) изнео је податке да само 26 посто најмлађих између О и 3 године има место где да борави изван фамилије. Ту спада и фактор да када се разболи дете превасходно су мајке те које узимају боловање, на њега имају право само неколико дана, а очеви ретко прибегавају одсуству са посла.

У Италији је реч и о „културној“ укорењености, сматра се да је брига о кући и фамилији превасходно женско питање, много мање него мушко и то још више долази до изражаја када се роди дете. И ту Италија заузима црно место на пиједесталу, по времену које жена употребљава у свакодневици фамилијарног ангажмана, неупоредиво више од мушкарца. Европски статистички институт (Еуростат) је изнео податак да само Румунке могу да се пореде са толиким ангажманом у фамилији колико Италијанке.

Битан фактор у остваривању плодности јесте и потешкоћа да се оствари трудноћа у годинама близу менопаузе. Резултат празне колевке је тај што тада све мање жена не може или не жели дете. Ако и пожели све је више оних које желе само једно. „Хватање за сламку“ налази се у одговорима на испитаном узорку оних који желе децу - њих половина жели двоје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ТОПЛА ДОБРОДОШЛИЦА ПРЕЛЕПОГ КЕМЕРА: Ако вас је јесен изненадила, ми знамо где је још увек идеално време за летовање