ЗАТОЧЕНИЦИ ПОСТКОВИД ТЕГОБА НА ДУЖИ ПЕРИОД: Четвртина оболелих има продужени период опоравка

Милица Остојић - Стални дописник из Рима

30. 09. 2021. у 17:31

ЈЕДНА од четири особе које су биле заражене Ковидом пати од разних поремећаја и тегоба месецима након што је прездравила и италијанска Федерација лекара интерниста након бројних анализа и осматрања тај проблем је дефинислаа као „Лонг Ковид“.

ЗАТОЧЕНИЦИ ПОСТКОВИД ТЕГОБА НА ДУЖИ ПЕРИОД: Четвртина оболелих има продужени период опоравка

Фото: Depositphotos

Једна трећина особа постковида има великих проблема са симптомима умора и мускулатурну слабост, болове у мишићима као и пределима артикулације који личе на реуматизам, велики број бивших заражених има проблем са меморијом, названом „церебрална магла“, са концентрацијом и довршавањем започете мисли, чак и они који су имали слабији облик Ковида изгубили су осећај мириса и укуса на дужи период, а респираторни проблеми остају и не ретко веома тешки код оних који су били смештени у болници са упалом плућа и на респиратору.

Науци је већ јасно да се проблеми са Ковидом не завршавају када се дође до негативног тампон-теста и отпуштањем из болнице. С обзиром да је у Италији до сада заражено 4,4 милиона становника процењује се да је око један милион имао или има проблеме и шест месеци након што је прездравило и још није јасно да ли су то последце соја Делта који је доминантан дуже време у Италији или тога што се у почетку болести није обраћала пажња на последице Ковида већ се само лечила зараза.

Тек у последње време створен је низ специјализованих амбуланти и почело се са изучавањем симптома постковида, помагања и саветовања шта учинити да се таквим особама са разним поремећајима олакша живот и врате у пређашње стање. У тешким случајевима наставља се са терапијом кисеоника у кућнин условима и са кортизоном, потом се прелази на тренинге у лакшем облику да би се стигло да покретне траке или бицикла.

Лекари саветују да се особе које имају проблема било које врсте од наведених обрате болницама за дневни смештај и ураде контроле сваких 3, 6, 12 или 24 месеца, исконторолишу витални параметри и ураде разне неоходне анализе и испитивања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен