КОМУНИСТИ ВОДЕ ГРАЦ: Неочекивани успех левице у другом највећем граду Аустрије

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

28. 09. 2021. у 18:54

ДА је неко пре коју годину предвиђао победу комуниста у Грацу, другом највећем аустријском граду, прогласили би га лудим, а догодило се управо то. Комунисти који су до сада на изборима добијали један или два одсто, тријумфовали су у граду познатом по трговини и најавили снажан притисак на међународне мултинационалне компаније и ниже цене за најам станова.

КОМУНИСТИ ВОДЕ ГРАЦ: Неочекивани успех левице у другом највећем граду Аустрије

Елке Хар / Фото ЕПА

Шефица Комунистичке партије Аустрије Елке Кар биће прва жена на дужности градоначелнице Граца, а досадашњи Зигфрид Нагл из Народне странке канцелара Себастиjана Курца експресно је поднео оставку. Грац би, тако, ускоро могао да буде искључиво у женским рукама, ако дође до коалиције са социјалистима које предводи Јудит Швентнер, иначе највероватнија заменица градоначелнице.

Аустријска шопинг оаза у коју долазе Срби, Хрвати и Словенци постаје први град у овом делу Европе у ком поново владају комунисти. И богати Аустријанци очито траже неку нову расподелу тог богатства, па Eлке Кар самоуверено објашњава да друге странке дају обећања уочи избора, а комунисти су ту, сваки дан и сваку годину за људе, пре свега најсиромашније. Та реторика очито је имала успеха код 220.000 становника Граца. Пораженим фаворитима сада преостаје само чуђење да је чак трећина гласача заокружила комунисте.

Шефица КП има дуги стаж у локалној политици, била је и заменица градоначелника, па је од своје плате која је износила 10.000 евра задржала мање од 2.000, а остало поделила сиромашнима. Сваке седмице прими бар 150 грађана у својој канцеларији, а помогла је да се реши око 20.000 предмета који су мучили становнике Граца. Карова је усвојено дете, а дуго је радила у банци и истовремено ишла у вечерњу трговачку академију. И супруг јој је комуниста, а о политици је учила од ветерана Ернеста Калтенегера, стручњака за стамбену политику који је наглашавао важност јефтиног крова над главом. Елке Кар важи за озбиљну и коректну политичарку којој људи верују, спремну на дијалог и жену која се грози тешких речи и увреда.

Поражени признају да је будућност аустријске политике решавање свакодневних проблема грађана, а социјалисти скрушено признају: "Гласач је увек у праву, свидело се то нама или не".

ОТКЛОН ОД МАРКСА И ЕНГЕЛСА

ДОК комунистичке пароле у другим аустријским покрајинама, као што је Тирол људе остављају хладним, у Штајерској су пригрлили комунисте који немају ретровизор у програму и не враћају се доктрини Маркса, Енгелса или Лењина. Они пре свега грађане одушевљавају хуманом стамбеном политиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)