СПРЕЧАВАЈУ ВИРУС ДА СЕ МНОЖИ: "Фајзер" почео клиничка испитивања лека против короне

Срна

27. 09. 2021. у 23:59

КОМПАНИЈА "Фајзер" објавила је данас да је почела свеобухватно клиничко испитивање лека против вируса корона, како би испитао његову способност превентивног смањења ризика инфекције у окружењу особа која се заразила.

СПРЕЧАВАЈУ ВИРУС ДА СЕ МНОЖИ: Фајзер почео клиничка испитивања лека против короне

Фото: Депоситпхотос

Више компанија, међу којима "Мерк" и "Рош", ради на таквим лековима који се називају антивирусни. Они делују тако што спречавају вирус да се множи.

- У случају позитивних резултата, мислимо да ће тај лек помоћи да се вирус веома рано заустави – пре него што успе снажно да се реплицира – спречавајући потенцијално симптоматске случајеве болести код оних који су му били изложени и успоравајући почетак инфекције код других - рекао је Микаел Долстен, научни директор у "Фајзеру".

Такав приступ може се комбиновати с вакцинама против ковида.

Овај лек, назван Пф-07321332, требао би се производити у облику таблете која се узима с чашом воде.

У другој од три фазе клиничког испитивања учествоваће више од 2.600 испитаника од 18 година навише. Једни ће узимати лек два пута на дан током пет до 10 дана, а други ће примати плацебо. Лек је већ испитан на више десетина људи како би се доказало да није опасан за здравље. За све који су већ заражени, овај лек ће бити посебно делотворан у првим данима инфекције, пре него се вирус увелико размножи.

"Фајзеров" лек, за разлику од конкурентских, није добијен прилагођавањем неког другог лека, него је развијен управо за сарс-ков-два.

Лек ће се примењивати у комбинацији са "слабом дозом" ритонавира, лека против вируса који изазива АИДС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)