ПАКАО НА ПУТУ КА “БОЉЕМ ЖИВОТУ”: Језиве исповести миграната са Хаитија - нису имали шта да дају разбојницима, па су им силовали ћерке!

Novosti online

26. 09. 2021. у 20:38

ОВЕ недеље свет су обишле фотографије миграната из Хаитија, које амерички гранични полицајци на коњима натеравају крај реке Рио Гранде.

ПАКАО НА ПУТУ КА “БОЉЕМ ЖИВОТУ”: Језиве исповести миграната са Хаитија - нису имали шта да дају разбојницима, па су им силовали ћерке!

Фото: ЕПА

Њихова судбина углавном је иста - када их ухвате, убрзо их смештају у авионе који их пребацују натраг у уништену домовину која месецима нема стабилну власт, од како је извршен атентат на председника Жовенела Моиза.

Нацији која се никада није опоравила од разорног земљотреса 2011. године, потрес средином августа сломио је и последње наде за бољим животом у домовини. Зато десетине хиљада Хаићана бирају пут кроз немилосрдан, несигуран и непознат пут до новог живота у САД. Они који имају нешто пара, већи део пута прелазе бродовима, али већина ипак, кад се домогну Колумбије, крећу јединим копненим путем до САД, пролазом Дариен.

Дариен је једна од најопаснијих џунгли на свету, а пут којим мигранти морају да пређу дугачак је отприлике 110 километара. Планинско-прашумска регија на југу Панаме и североистоку Колумбије опасан је део земље без возних путева, којим бирају да пређу породице с малом децом.

Међу њима је и Андре, који је разговарао с агенцијом АФП, притом не желећи да открије презиме. Он је 2017. године напустио посао професора науке у Хаитију, скупио је довољно новца за авионску карту за Бразил и преселио се тамо. Неколико је година живео као радник на фармама живине, посао од којег је живео вишеструко боље него од професорске плате у домовини. Иако му је боравишна виза вредила још годину дана, одлучио је да проба да почне бољи живот у САД-у.

Најгори део његовог пута била је џунгла Дариен.

- Опљачкале су ме две банде. Прва ми је банда узела сав новац, а друга је хтела да ми узме мобилни. Понудио сам им уместо мобилног све своје лекове за болове - испричао је Андре пре него што је с новинарима подело најгоре искуство свог пута. - Са мном је путовала и породица с две кћери од 11 и 12 година. Када пљачкашима родитељи нису имали шта да дају, одвели су њихове кћери и силовали их док смо сви ми беспомоћно стајали и слушали.

Подаци говоре да је до августа 2021. године кроз ту џунглу прошло око 46.000 миграната. То је више него у протекле три године заједно. Но без обзира на ризике, онима без виза тај је пут једини избор.

- Само бог зна што се може догодити - казао је Роналд Тоусен и додао "не могу баш сто одсто нас да опљачкају. Неки ће сигурно пропатити, али с другима ће све бити у реду."

Искуства оних који "пропате" путем, врло су слична. Укључују пљачку, насиље, силовање. Своје је искуство препричала мигранткиња с Кубе, Галијана Гарсија.

- Осам смо дана ходали кроз прашуму. Преварили су нас, довели до руба џунгле и уперили пушку у главу моје кћери. Петорица наоружаних мушкараца су нам узела све - одећу, новац, пасоше. Узели су нам све - казала је Гарсија.

Они срећници који успеју живи да пређу на другу страну Дариена, ону панамску, свој пут настављају према Мексику. На панамском рубу прашуме кампују "Лекари без граница", којима је примарна мисија да помогну породицама с децом. Након што данима пију воду из река и других извора, дехидрирани су, малаксали, пате од повраћања, пролива и грознице. У Мексику их, уз границу с САД-ом дочекују у камповима у којима редовно добијају хуманитану помоћ. Мигранти хвале третман у којем онде уживају, али и тамо страхују. Боје се депортације.

- Јутрос око четири пробудили смо се и схватили да нас је окружила полиција. Долазили су мањи и већи аутобуси, полиција нам се приближила - казала је Соња Пјер из Хаитија- . Одмах сам помислила "надрљали смо, они су овде да нас депортују. Али, куда ће нас депортовати, у земљу без власти?"

Мигрантска криза не јењава, а фијаско Бајденове администрације упоређују с центрима за мигранте какве је водила администрација бившег председника Доналда Трампа. Посебан изасланик САД-а у Хаитију Данијел Фут, поднео је оставку након разочарања које је видео на реци Рио Гранде.

- Не желим да ме повезују с нехуманом, контрапродуктивном одлуком САД-а да депортује хиљаде хаићанских избеглица у земљу у којој чак и америчке дипломате имају строге руте по којима смеју да се крећу због опасности које у свакодневном животу прете од наоружаних банди - објаснио је Фут своју одлуку.

БОНУС ВИДЕО - ХАИТИ НА КОЛЕНИМА: У земљотресу погинуло 2.100 људи, десетине хиљада породица без кућа

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)