БРИТАНСКИ МИНИСТАР ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Не правите залихе горива, не прети нам несташица! (ФОТО)

Танјуг

26. 09. 2021. у 19:43

БРИТАНСКИ министар саобраћаја Грант Шапс позвао је данас Британце да купују уобичајене количине бензина и да не праве залихе јер, како је рекао, несташице горива нема, а влада решава проблем недостатка возача цистерни.

БРИТАНСКИ МИНИСТАР ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Не правите залихе горива, не прети нам несташица! (ФОТО)

Фото: Твитер/ @CarlAlexander74

Последњих дана су се на бензинским пумпама у Великој Британији створиле дуге колоне возила, која су некада и сатима чекала да би наточили гориво, преноси Ројтерс.

Нафтне компаније су саопштиле да немају довољно возача, што је створило проблеме у транспорту од рафинерија до пумпних станица.

Неки власници пумпи морали су да их затворе.

- Има довољно горива, нема несташице горива у земљи. Зато је најважније да се људи понашају као што би се нормално понашали и да точе гориво као што би то нормално чинили. Тада не бисте имали редове, нити бисте имали несташице на пумпама - рекао је Шапс за Скај ТВ.

Удружење власника пумпи саопштило је да је "између 50 и 90 одсто" резервоара њихових чланова - празно, пренео је ББЦ.

Шапс је додао да је недостатак возача последица поремећаја изазваних пандемијом ковида-19, која је, због уведених ограничења, спречила да нови радници уђу у земљу.

Ројтерс наводи да неки за то оптужују Брегзит и лоше услове рада, који су отерали возаце из Европске уније.

Превозничка групација "Лоџистикс УК" процењује да је Британији потребно око 90.000 возача теретних возила.

Британска влада је најавила план издавања привремених виза за 5.000 страних возача камиона.

Привредници, међутим, упозоравају да је то краткорочно решење које неће решити проблем недостатка радне снаге, због чега прете крупни поремећаји снабдевања како се буду приближавали божићни празници, ито не само горивом.

Шапс је рекао да је панику око бензина вештачки створена, и за то окривио удружење превозника које, како тврди, жели да довођењем Европљана "подрије" плате британских шофера.

Лидер опозиционих лабуриста Кир Стармер оптужио је владу да није успела да направи план за очекиване несташице после Брегзита.

- То је потпуни недостатак планирања. Напустили смо ЕУ... последица је била да ћемо имати мањак возача теретних возила. То се могло очекивати, то се очекивало - рекао је он за ББЦ.

Недостатак возача направило је проблем многим привредним активностима последњих месеци - од самопослуга, до ланаца брзе хране, подсећа ББЦ.

БОНУС ВИДЕО - БЕБУ ПРЕБАЦУЈУ ПРЕКО ЖИЧАНЕ ОГРАДЕ: Снимак настао на аеродрому у Кабулу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)