У НЕМАЧКОЈ "СЕМАФОР КОАЛИЦИЈА"? Немци сутра излазе на биралишта и гласају за нови сазив Бундестага и наследника Ангеле Меркел

И. СТАНОЈЕВИЋ

25. 09. 2021. у 10:13

ТРИ странке, три канцеларска кандидата и најмање три коалиционе варијанте, које би могле да владају у Берлину током наредне четири године.

У НЕМАЧКОЈ СЕМАФОР КОАЛИЦИЈА? Немци сутра излазе на биралишта и гласају за нови сазив Бундестага и наследника Ангеле Меркел

Фото АП

То је понуда бирачима на сутрашњим парламентарним изборима у Немачкој. Свака од странака биће, ако добије највише гласова, принуђена да тражи најмање два партнера, па су отворене најразличитије опције. Извесно је једино да Ангела Меркел, после 16 година, више неће бити канцеларка.

У минут до дванаест, нова саботажа усмерена је ка демохришћанима (ЦДУ), а стиже из Баварске, од њихове сестринске ЦСУ. Њихов лидер и премијер ове, најсеверније немачке савезне покрајине, Маркус Зедер, отворено поручује да његови унионисти неће пристати да буду "млађи партнер" у будућој влади:

- Или ћемо бити главни, или нас у коалицији неће бити - вели Зедер.

За разлику од њега, Армин Лашет, кандидат ЦДУ Меркелове за канцелара, у последњем ТВ сучељавању у четвртак увече, истакао је, по ко зна који пут, да нема тих услова под којима он не би био канцелар. Стидљиво се, додуше, провлачи изјава да неће пристати да му у влади седе десничари АфД нити политичари Левице.

На "семафор коалицију" ("црвени" СПД, Зелени и жути либерали), типује највише аналитичара, будући да су фаворити "црвене" социјалдемократе. Разлика између њих и "црних" демохришћана, спала је на једва три, према неким анкетама и само два, процента, па ће бити тешње него икада. И то управо у најделикатнијем историјском тренутку, кад су и очи европских, а и политичара преко Атлантика, упрте у Немачку.

Социјалдемократски лидери европских влада, од Шведске, Финске и Данске, преко Малте, па до Шпаније и Португалије, радовали би се кад би кандидат СПД, Олаф Шолц, после 16 година "обојио Немачку у црвено". То би био велики подстицај за европске социјалисте и социјалдемократе, који су у последњих десет година били у минус фази, али се полако поново уздижу. Насупрот томе, за осам конзервативних премијера ЕУ било би разочаравајуће ако најмоћнијом државом ЕУ више не би управљали демохришћани.

Могућа је и "јамајка коалиција"(ЦДУ, либерали и Зелени), као и досадашња, "велика коалиција" где власт деле ЦДУ-ЦСУ и СПД. У том случају популарност канцеларских кандидата, Лашета и Олафа Шолца, социјалдемократе, превагнуће на тасу.

Како год, Зелени и либерали(ФДП) даће кључни печат новој власти.

НАЈМАСОВНИЈЕ ГЛАСАЊЕ ПОШТОМ

Сутрашње изборе обележиће и нови рекорд у броју бирача који гласају поштом. Шеф Изборне комисије Георг Тил проценио је да ће најмање 40 одсто гласова бити предато тим путем. То је рекорд од увођења могућности гласања на овај начин 1957. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)