САБЕРИТЕ СЕ: Џонсон поручио Французима да својим савезницима омогуће предах

Танјуг

22. 09. 2021. у 17:55

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон поручио је данас Француској да се сабере и да својим савезницима САД и Аустралији омогући предах у спору око трилатералног споразума о нуклеарним подморницама.

САБЕРИТЕ СЕ: Џонсон поручио Французима да својим савезницима омогуће предах

Фото: Танјуг/АП Пхото

Ново партнерство између Велике Британије, САД и Аустралије објављено је прошле недеље и Аустралији ће омогућити приступ технологији подморница на нуклеарни погон, подсећа агенција Ројтерс.

Француска је оптужила америчког председника Џозефа Бајдена да јој је забио нож у леђа и да се понео исто као његов претходник Доналд Трамп након што је Париз искључен из уговора о снабдевању Аустралије конвенционалним подморницама.

Са друге стране, Париз је опозвао амбасадоре из Сједињених Држава и Аустралије.

- Само мислим да је време да неки од наших најдражих пријатеља широм света ''prenez un grip''' о свему овоме, ''donnez-moi un break'', јер је ово у основи велики корак напред за глобалну безбедност - рекао је Џонсон новинарима у Вашингтону.

Британски премијер је буквално превео енглеске фразе на француски језик „сабрати се“ и „дати предах“, појашњава Ројтерс.

Џонсон је у Вашингтон, на сусрет са Бајденом у Белој кући, допутовао возом из Њујорка, где је присуствовао Генералној скупштини Уједињених нација.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)