ОПАСНИ "ЗАШТИТНИЦИ": Кремљ обелоданио ко су заражене особе у Путиновом окружењу

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

18. 09. 2021. у 07:33

ОБЈАШЊЕЊЕ руског председника Владимира Путина да није могао да допутује у Таџикистан и присуствује заседању Организације држава колективне безбедности чије су чланице Русија, Белорусија, Таџикистан, Јерменија, Казахстан и Киргизија јер је короном заражен један број људи из његовог окружења, наметнуо је питање - ко су они и како се то могло догодити.

ОПАСНИ ЗАШТИТНИЦИ: Кремљ обелоданио ко су заражене особе у Путиновом окружењу

Фото: ЕПА

Јер, добро је познато да људи који су у контакту са Путином морају да прођу тестирање. Чак и амбасадори који су предавали акредитиве морали су да имају два негативна теста. Присетимо се да ни његово окружење није дозволило да се неки представници из пријатељских земаља нађу на трибини на Црвеном тргу кад се славио Дан победе јер им је тест био позитиван.

Сада се зна да су тих неколико десетина заражених ковидом, људи из Путиновог личног обезбеђења. Где су се они тачно заразили и ко је међу њима раширио вирус, сада је тешко установити. Иначе, сви из окружења председника РФ су вакцинисани првом дозом, али један број се није ревакцинисао.

Путин се вакцинисао у марту.

Иначе, јуче су у Русији отпочели избори за Државну думу, који трају три дана, до недеље. Суд у Москви је забранио интернет-претраживачима, америчком "Гуглу" и руском "Јандексу", да у резултатима претраге повежу израз "Паметно гласање", пројекат опозиционог политичара Алексеја Наваљног који је у затвору. Први пут од 1993. у Русији неће бити посматрача из Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). У највећој земљи на свету из Европе ће изборе пратити само представници Парламентарне скупштине Савета Европе, укупно пет особа.

Председник Путин ће на изборима гласати електронским путем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)