ПОСТУПАК ЗА ИСМЕВАЊЕ? Јапанци траже да Путин врати пса којег је добио на поклон, јер им се не свиђа предлог председника Русије

Бранко Влаховић

15. 09. 2021. у 12:11

ПУТИНОВ предлог о ослобађању од пореза на десет година ко инвестира на Курилима у Токију није прихваћен, јер није у складу са њиховим законима.

ПОСТУПАК ЗА ИСМЕВАЊЕ? Јапанци траже да Путин врати пса којег је добио на поклон, јер им се не свиђа предлог председника Русије

foto Kremlin.ru

Због тога што су схватили да неће бити повратка Курила, неки Јапанци траже да Путин врати пса којег је добио као поклон од јапанског губернатора.

Јапанска влада је одбила предлог руског председника Путина да се на Курилским острвима створи посебна офшорна зона, у којој би инвеститори били ослобођени од плаћања пореза чак десет година.Ту привилегију би добили они бизнисмени који би улагали у градњу индустријских, трговачких и стамбених објеката на Курилима. Секретар јапанске владе Кацунобу Като изјавио да се не поклапају планови Токија и Москве око Курила.

Јапанци и даље сматрају острва Курилског архипелага својима, мада су она под контролом СССР-а, а затим и Русије од завршетка Другог светског рата. У Токију сматрају да све инвестиције на Курилима треба да буду у складу са јапанским законима. Због тога они не намеравају да допусте јапанским компанијама да инвестирају на Кунаширу, Итурупу,Шикотану и Хабомаиу.

Почетком септембра у Владивостоку је одржан Међународни економски форум на којем је Путин изашао са предлогом стимулисања инвеститора на четири споменута Курилска острва. Путин је рекао још у јулу да је Јапанцима саопштен уникални предлог који нема преседана.

 - Спремни смо да потпуно ослободимо на десет година бизнис на Курилима од пореза на профит, на имовину, на земљу и транспорт. Увозити машине и извозити производе биће једноставније, објаснио је Путин. Те привилегије се неће односити на оне који се баве ловом рибе.

Иако је у време владавине совјетског лидера Никите Хрушчова Москва била спремна да врати два острва, Јапанци су у последњи час одустали. Од тада се много преговарало, али кад је последњи пут допуњен руски устав јасно је написано да нико не може дати ни педаљ руске територије.То значи да уопште нема шанси да се Јапану врате четири острва.

Што се тиче инвестиција, Курили немају никакву индустрију осим прераду рибе. Због тога море није загађено и богато је рибом и плодовима мора. Русија је задњих година направила нове стамбене зграде у којима живе официри и њихове породице, као и професионални војници. Пребачени су на острва и најновији ПВО системи како би се заштитила најудаљенија руска територија. Због споменута четири острва Јапанци до сада нису потписали са Русијом договор о миру.

Интересантно је да је Путинов предлог разљутио један број Јапанаца па су неки преко сајтова тражили да руски председник врати пса пасмине "акита ину" којег му је поклонио руководилац једне јапанске провинције 2012. године. То тражење исмејали су чак и кинески новинари.

БОНУС ВИДЕО:

ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ: Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)