"НАПАДИ ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ!": Русија завршила "Северни ток 2", следи добијање дозвола

Танјуг

15. 09. 2021. у 11:07

ПОКУШАЈИ напада на гасовод "Северни ток 2" ће се наставити, а процес добијања дозволе за покретање гасовода могао би да потраје око четири месеца, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

НАПАДИ ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ!: Русија завршила Северни ток 2, следи добијање дозвола

Фото: ЕПА

- Сви радови су завршени, сада је у току процес добијања неопходних дозвола од немачког регулатора. Како се испоставило, процес је према немачким законима спор, треба четири месеца - рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка Савета министара спољних послова земаља Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Он је истакао да нема сумње да ће се покушаји "напада" на гасовод наставити.

Према његовим речима, Русија не искључује могућност да ће агресивно настројена мањина у Европској унији покушати да остатку наметне негативан став према "Северном току 2", преноси Спутњик.

- Разговараћемо са онима у Европској унији који су за то спремни. Али ако се буде пратила ова логика, да нико не треба сам да одлучује о својим пословима са Русијом, већ само преко Европске уније, то би могао бити наговештај да неко у Бриселу жели свима да наметне политику те агресивне мањине према ''Северном току 2" - истакао је руски министар.

Лавров је оценио да се гасоводу најватреније противе балтичке земље, Пољска и неколико других земаља Европске уније, које се "воде антируским мотивима".

- Још једном сам се уверио да покушавају да прилагоде целокупну политику Европске уније ставовима, укусима и манирима ове русофобичне мањине - констатовао је министар.

Лавров сматра да Кијев стално покушава да доведе тему "Северног тока 2" на ниво хистерије, а власти настављају да моле за нешто, укључујући тему уласка у НАТО.

- Наши украјински пријатељи стално покушавају да ову тему доведу до нивоа хистерије. Већ им је постала навика, по правилу, да моле нешто од Запада. Ево ''Северног тока'': Зауставите га! А ако не можете да га зауставите, дајте нам новаца као компензацију… И пустите нас у НАТО, Европску унију, одавно смо спремни. Просјаче и просјаче - истакао је Лавров.

Он је додао да би Украјина требало да има неко достојанство.

- Украјински народ са богатом историјом заслужује да ипак буде онај који ствара, а не онај који моли са стално испруженом руком - закључио је Лавров.

Прошле недеље "Гаспром" је саопштио да је технички завршена морска деоница другог крака гасовода "Северни ток 2".

Међутим, и даље постоје бројне бирократске препреке које компанија мора да превазиђе пре пуштања гасовода у рад.

Гасовод "Северни ток 2" састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, који иду од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Радови на гасоводу прекинути су у децембру 2019. после чега је швајцарска компанија "Олсиз" одустала од полагања цеви због претњи од америчких санкција.

Од децембра 2020. године изградња гасовода је настављена и у потпуности је завршена у јутро 10. септембра 2021.

БОНУС ВИДЕО - РУСИ НА ТВИТЕРУ ПОСТАВИЛИ ВИДЕО ИЗ СРБИЈЕ: "Чувар реда" у Краљеву

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)