РУСКИ ДИПЛОМАТА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Авганистан се налази пред економским крахом

Новости онлајн

10. 09. 2021. у 08:29

ПОСЛЕДЊИ догађаји у Авганистану показали су да авганистански народ не пристаје да му се намеће политика споља, он сам треба да реши своју судбину, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

РУСКИ ДИПЛОМАТА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Авганистан се налази пред економским крахом

Фото: Танјуг АП

- Догађаји показују да авганистанско друштво не прихвата спољну управу. Само сами Авганистанци могу да реше судбину своје земље - рекао је он на седници СБ УН по авганистанском питању.

Дипломата је нагласио да се све одлуке морају доносити „на инклузивној основи, узимајући у обзир интересе свих слојева друштва, свих његових етничких група, наравно, уз осигурање права жена и поштовање основних људских права“.

Небензја је подсетио да је покрет „Талибан“ (организација забрањена у Русији) формирао нову владу. Стални представник је изразио наду да ће нови механизми власти „бити свеобухватни и да ће одражавати интересе целог авганистанског народа са његовим етничким и политичким снагама“.

Према речима руског дипломате „Авганистан се налази на ивици економског колапса“. Даље погоршање социјално-економске и хуманитарне ситуације „неизбежно ће изазвати дестабилизацију, већу хуманитарну кризу и као последицу тога погоршање мигрантске кризе у региону и целом свету“.

Он је изразио наду да ће Кабул ускоро добити приступ замрзнутој имовини Авганистана.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

ДОСИЈЕ: Рат Јерменије и Азербејџана - визуелна реконструкција догађаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)