СНАГЕ ОТПОРА У ПАНШИРУ ПОТИСНУЛЕ ТАЛИБАНЕ? Након жестоких борби погинуло најмање 17 особа

Танјуг

04. 09. 2021. у 18:10

ТАЛИБАНИ су покренули велику офанзиву против снага отпора у Панширу, јединој авганистанској провинцији коју нису заузели после повлачења америчких трупа и њихових савезника.

СНАГЕ ОТПОРА У ПАНШИРУ ПОТИСНУЛЕ ТАЛИБАНЕ? Након жестоких борби погинуло најмање 17 особа

Фото: Танјуг АП

Према извештајима, жестоке борбе воде се у долини Паншир и док талибани незванично тврде да напредују у преузимању контроле над том облашћу, припадници Националног фронта отпора (НРФ) то негирају и наводе да су талибанске снаге потиснуте, преноси Ројтерс.

Талибански извори саопштавају је да се борбе настављају у Панширу, и да су њихово напредовање успориле нагазне мине постављене на путу за главни град Базарак и седиште провинцијског гувернера.

Најмање 17 особа је погинуло, а 41 повређена у Кабулу након што су талибани раније пуцали у ваздух прослављајући то што су, према њиховим тврдњама, заузели Паншир, последњу авганистанску провицију која није била под њиховом контролом.

Талибански извори саопштили су и да ће најава нове владе бити померена за наредну недељу.

Један од оснивача талибанског покрета Мула Абдул Гани Барадар, који ће према неким изворима из ове организације бити на челу нове владе, изјавио је за Ал Џазиру да ће нова администрација укључивати све народности у Авганистану.

"Чинимо све што можемо да побољшамо њихове животне услове. Влада ће да обезбедити стабилност, јер је то неопходно за економски развој", рекао је он.

Иначе, данас је у изненадну посету авганистанској престоници Кабулу дошао шеф обавештајне службе Пакистана Фајзер Хамид.

Ову вест су пренела двојица пакистанских званичника, који су замолили да им се не објављују имена, јер немају дозволу да говоре за медије.

Још није јасно шта ће данас генерал Хамид рећи талибанском вођству, али пакистанска обавештајна служба можда има најјачи спољни утицај на талибане.

Иако је Пакистан негирао да је војно помагао талибанима, авганистанска влада и Вашингтон су често оптуживали Исламабад да помажу милитантној групи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)