ЗА МЕСЕЦ ДАНА ЗАРАДА 44 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Руски извоз обара рекорде

Новости онлајн

11. 08. 2021. у 22:06

ОБИМ извоза руских производа у јуну ове године достигао је рекордну суму од 43,885 милијарди долара, што представља максимум од 2014. године, наводи се у документу Руске Централне банке.

ЗА МЕСЕЦ ДАНА ЗАРАДА 44 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Руски извоз обара рекорде

Фото: Депоситпхотос

-Руски извоз је порастао због повећане производње нафте и као резултат постепеног смањења ограничења ОПЕК+ и високих цена производа, пре свега нафте, нафтних деривата, метала, дрва, прерађевина од дрвета и пољопривредних производа, објаснио је Спутњику директор Националне рејтинг агенције (НРА) Сергеј Гришуњин.

У јуну је показатељ порастао за 26 процената у поређењу са мајем. Максимални обим извоза производа је био у децембру 2011. године и износио је 50.248 милијарди долара.

Раније је Министарство за економски развој закључило да је БДП Русије достигао ниво пре пандемије. Министар за економски развој Максим Решетњиков је уверен да ће се поновни раст економије у земљи наставити и у августу.

Према његовим речима, економија је тренутно премашила ниво четвртог квартала пре кризе 2019. године и додао да је даљи темпо развоја разлог за забринутост. Истовремено, министар је признао да се поновни раст извоза приводи крају.

-Извоз ће расти и у јулу, и у августу, али питање које нас брине је какав ће темпо раста бити даље, изјавио је Решетњиков и појаснио да у будућности раст извоза може бити заснован на инвестицијама, извозу и стабилној унутрашњој потражњи.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)