СМРТОНОСНО ОРУЖЈЕ: Чувени војни аналитичар упоредио руске и америчке подморнице

Novosti online

11. 08. 2021. у 20:55

МОСКВА наставља да повећава своју предност у подводној флоти у односу на САД које су увек имале већи број бродова.

СМРТОНОСНО ОРУЖЈЕ: Чувени војни аналитичар упоредио руске и америчке подморнице

Фото: Депоситпхотос

Сједињене Америчке Државе поново покрећу ривалство међу државама покушавајући да одрже корак, написао је у листу „Бизнис инсајдер“ војни аналитичар Питер Сучиу упоређујући најновије руске и америчке подморнице.

Аутор се позива на закључке свог колеге Сатона који је у чланку за лист „Навал њуз“ оценио могућности подморнице пројекта „Јасењ-М“ (885М) Ратне морнарице Русије и подморнице класе „Вирџинија“ америчке Ратне морнарице. Према његовим речима, с обзиром да руска подморница није само вишенаменска нуклеарна подморница, већ има и крстареће ракете, у Америци је класификују као ССГН.

Првобитно су направљене подморнице пројекта „Јасењ“ крајем 1980-их година које треба да замене застареле подморнице-крстарице типа „Ајкула“. Подморница је модернизована до нивоа 885М „Јасењ-М“. Дужина подморнице је била скраћена, депласман је 13.800 тона, а максимална брзина под водом већа од 30 чворова.

Основно наоружање руских подморница су ракете 3М14К Калибар-ПЛ (према НАТО кодирању је СС-Н-30А Сизлер) и П-800 (3М55) „Оникс“ (према НАТО кодирању СС-Н-26 Стробил). Очекује се да ће ове подморнице добити и хиперсоничне противбродске ракете 3М22 „Циркон“.

Тренутно је седам подморница „Јасењ-М“ у фази изградње и тестирања. Недавно је подморница „Казањ“ постала део наоружања Северне флоте, док ће подморница „Краснојарск“ следеће године ући у састав Тихоокеанске флоте.

У Америци ће перспективне ударне нуклеарне подморнице класе „Вирџинија“, модификације „Блок V“ заменити скупље подморнице типа „Морски вук“ (Seawolf).

„Вирџинија“ је пројектована за коришћење у океану, за мисије у близини обала, укључујући и противподморничке акције и операције за прикупљање обавештајних података. У односу на претходне верзије подморница „Блок V“ је већа. Депласман је порастао са 7.800 тона до 10.200 тона, а дужина се са 115 метара повећала на 130 метара. У складу са тим је проширен и асортиман муниције подморнице.

Америка тренутно има 19 подморница „Вирџинија“, док је у изградњи још десет подморница „Блок IV“ и једна подморница „Блок V“.

Према речима Сучиу, за сада није могуће одредити која је подморница боља, јер су многе карактеристике тајна. Једино што се са великом сигурношћу може рећи је да ће бити тешко супротставити се овим подморницама, јер свака има смртоносан арсенал наоружања.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АМЕРИЧКИ ЦДЦ: Препоручује бустер дозу за децу од 5 до 11 година