КОЛОНЕ ТУРИСТА ПУТУЈУ КА ГРЧКОЈ У КОЈОЈ ГОРИ: Путници из наше земље не одустају од летовања док ватрена стихија не јењава

Ј. СУБИН

06. 08. 2021. у 19:59

ГРЧКА гори, ситуација је све гора, али путници из Србије не одустају од својих летовања. Претходна ноћ најтежа је била око Атине, али и даље гори на Евији, где тренутно борави око 1.000 наших туриста.

КОЛОНЕ ТУРИСТА ПУТУЈУ КА ГРЧКОЈ У КОЈОЈ ГОРИ: Путници из наше земље не одустају од летовања док ватрена стихија не јењава

Фото ЕПА

Како је за "Новости" испричао конзул Републике Србије у Атини Милан Вукосављевић, пожар се мало смирио, али је јак ветар дунуо и поново се раширио. Северни део Атине је у пламену. Ауто-пут између Атине и Солуна је у прекиду, од изласка из грчке престонице, па се упућује на околне путеве.

- Гори и на Евији, у сталној смо вези са нашим људима, јер тамо тренутно борави између 800 и 1.000 наших грађана - рекао је Вукосављевић. - Свакодневно долазе смене, у четвртак су стигла два аутобуса. Колико ми знамо, нико не отказује аранжмане. Водичи и представници агенција су нам рекли да засада нема опасности и вероватно је неће ни бити. Пожар се померио ка Егејском мору и боља је мало ситуација што се тиче дима и пепела на Евији. Иако има забрињавајућих слика. Али Грци су копали ровове и секли шуму око Едипсоса, ако дође дотле, да не захвати град.

Како нам је рекао Вукосављевић, најважније је да нема жртава и озбиљно поврђених. Опекотине су највише добили ватрогасци и они који су учествовали у гашењу пожара. Туристи су безбедни и неповређени.

- Нико нам се није јављао са проблемима од наших грађана, да је било потребе да се збрине или премести, а телефони нам раде 24 сата - истакао је Вукосављевић. - Ситуација је у петак била мало озбиљнија него претходних дана јер је ветар појачан, али би то требало да буде и последњи дан са тако високим температурама, које су прелазиле и 45 степени Целзијусових. Сигурно је и да ће бити урађена озбиљна истрага, јер су еколошка и материјална штета огромне. Премијер Грчке је позвао на јединство, да се слушају ватрогасне службе и да се људи евакуишу уколико им се то каже. На северу Грчке готово да нема пожара - Халкидики и Олимпијска регија. И даље је забрањено кретање по шумама и саветују да се не иде на пут без преке потребе. Најугроженија је Евија, али нема опасности по наше туристе.

Да је ситуација прилично драматична, поготово у Атини, која је и у петак цео дан била прекривена димом, рекао нам је Звонко Шимунец, дописник "Новости" из Грчке. Како каже, Атика је у паклу ватре.

Фото ЕПА

- Пожари горе током читаве ноћи, регистровано је 80 жаришта - истакао нам је Шимунец. - Најгоре је на Атици, полуострву где је Атина. То су густо насељене области. Током ноћи пожар се проширио на североистично предграђе грчке престонице и ватра се спустила до националног пута Атина - Ламија, упркос напорима ватрогасаца да се то не догоди. Становници у тим областима су добили обавештење да се евакуишу. Стижу и СМС поруке од надлежних да постоји опасност од избијања пожара и да буду опрезни ако нешто раде са ватром.

Други велики ватрени фронт, како нам је рекао Шимунец, јесте код Афиднеса, где је пожар ван контроле и угрожава поједина места. Ветрови су јаки, високе су температуре, а појавили су се проблеми и са снабдевањем струјом иако надлежни чине све да заштите потрошаче.

На Атици је на терену 450 ватрогасаца, 150 возила, противпожарни авиони, хеликоптери и припадници пешадијских јединица, али и авијације грчке војске. Преко европског механизма цивилне заштите стигла је помоћ и подршка са Кипра, из Шведске, Румуније, Швајцарске и Француске.

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ

До 9. августа је забрањено кретање, боравак и пролазак у шумама - нагласио нам је Шимунец. - Казне за то су од 1.000 до 10.000 евра. Уништене су на хиљаде хектара шума и растиња, спаљено je на стотине кућа и зграда. Ипак, најважније је да нема људских жртава.

Фото ЕПА

СТИГЛО ВАЖНО СМС УПОЗОРЕЊЕ

Сви грађани и туристи који се налазе у Грчкој добили су СМС упозорење о пожарима. "Екстремна опасност од пожара у наредним данима. Избегавајте било какве акције које би могле да изазову пожар", наводи се у поруци и додаје да је забрањен приступ шумама и шумским подручјима. Саветује се и да се избегавају непотребна путовања. "Уколико у вашој околини приметите дим или ватру, позовите моментално Ватрогасну службу на број 199", наводи се.

АМБАСАДОР ЗОРАН МАРКОВИЋ: У ТУРСКИМ ЛЕТОВАЛИШТИМА ГОСТИ ИЗ СРБИЈЕ БЕЗБЕДНИ

Ниједан српски држављанин ни на који начин није угрожен од пожара у Турској, који тамо бесне већ десетак дана, изјавио је амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић. Он је у изјави за српске медије прецизирао да није било ниједног позива наших грађана амбасади у Анкари, нити конзулату у Истанбулу. Према његовим речима, амбасада је све време у контакту са већином туристичких агенција које довозе грађане Србије. Објаснио је да су туристи из Србије, када би се ватра примицала неком од хотела, били измештани у друге хотеле, јер је струја била привремено искључена због евентуалних оштећења.

Марковић је додао да је сада 97 одсто пожара у Турској у потпуности угашено, а да постоје још само два жаришта на раскршћу Алања-Анталија. Он је истакао да је ватра у Турској под контролом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)