ЛУКАШЕНКО ПОВУКАО ВАЖАН ПОТЕЗ: Распоређене трупе на граници

Novosti online

06. 08. 2021. у 16:22

БЕЛОРУСИЈА је дуж дела границе са Литванијом распоредила додатно опремљене мобилне тактичке резервне снаге граничних група и одреда, изјавио је портпарол белоруског Државног граничног комитета Антон Бичковски.

ЛУКАШЕНКО ПОВУКАО ВАЖАН ПОТЕЗ: Распоређене трупе на граници

Фото: Andrei Stasevich/Pool Photo via AP/Vayar Military Agency via AP

- Дуж читавог дела државне границе са Литванијом користе се мобилне тактичке резерве граничних група и одреда, додатно опремљене за решавање постављених задатака ... Узимајући у обзир насталу ситуацију, када литванска страна организовано на нашу границу доставља странце који траже азил у земљама Европске уније, као и ради спречавања провокација из Литваније, органи граничне службе ангажовали су све потребне снаге и средства за спречавање илегалног преласка границе Републике Белорусије - рекао је Бичковски.

Бичковски је 4. августа саопштио да је током ноћи на граници са Литванијом пронађен мигрант у тешком физичком стању, који је касније преминуо. Погинули је био држављанин Ирака. Након смрти мигранта, према наређењу председника Александра Лукашенка, појачана је заштита државне границе. Како је приметио Лукашенко, белоруско становништво треба да се осећа спокојно у ситуацији када се из суседних земаља преко званичних контролних пунктова протерују илегални имигранти.

Литванија у последње време изјављује о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Власти земље прогласиле су 2. јула ванредну ситуацију у вези са приливом илегалних миграната. Према последњим подацима, више од четири хиљаде илегалних миграната приведено је у Литванији на граници са Белорусијом од почетка године. Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да земља више неће задржавати илегалне мигранте у земље ЕУ – због санкција Запада Минск за то нема ни новца ни снаге.

Последњих дана ситуација на литванско-белоруској граници се погоршала. Белоруски граничари више пута су пријављивали присилно протеривање миграната од стране Литваније на суседну територију, док су многи од њих, углавном држављани Ирака, имали телесне повреде.

Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис у вези са изјавом Минска о смрти мигранта из Ирака тврдио да ниједан од нелегалних миграната у Литванији није био рањен и да ни на кога није пуцано.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)