ВАТРЕНА СТИХИЈА ГУТА МЕДИТЕРАН: Шумски пожари бесне дуж целог Средоземља - најжешће у Турској, опасно у Грчкој и нашем региону

И. СТАНОЈЕВИЋ

05. 08. 2021. у 19:30

ДОК се у Токију одвијају Олимпијске игре, ватра је, на другом крају севета запретила да уништи место где су оне рођене, Олимпију, недалеко од Атине. Из грчке Олимпије, одакле сваке четврте године олимпијска ватра путује до земље одржавања Игара, евакуисани су сви мештани и туристи. Угрожен је и древни Акропољ у центру грчке престонице.

ВАТРЕНА СТИХИЈА ГУТА МЕДИТЕРАН: Шумски пожари бесне дуж целог Средоземља - најжешће у Турској, опасно у Грчкој и нашем региону

Фото АП

У Атини, прекривеној димом и пепелом измерено је 465 микрограма гарежи по кубном метру, а европски стандарди дозвољавају максимум 50. Нестала је струја у неким деловима града, пошто је пламен оборио торњеве за пренос електричне енергије.

Но, и читав низ медитеранских држава суочава се са сличним катастрофама. Највећи пожари су у Турској, а гори и у Италији, Северној Македонији и Хрватској, као и на Кипру, у Либану и Мароку. У Албанији је једна особа умрла од гушења димом. Служба за надзор атмосфере ЕУ саопштила је да су облаци дима из шумских пожара у региону јасно видљиви на сателитским снимцима.

Температуре у Грчкој досегле су 45 степени Целзијуса, што су власти описале као најстраховитији топлотни талас од 1987. године, који је проузроковао више од 160 пожара на различитим локацијама. Око 200 ватрогасаца, уз помоћ десетина возила, хеликоптера и авиона чинило је натчовечанске напоре да угаси пожаре. Успели су да сачувају древну Олимпију, али је ватрена стихија у четвртак одатле кренула према планинском шумском подручју Лала.

Ватра букти и на Пелопонезу и острву Евија, око 200 километара источно од Атине, где је изгорело на стотине кућа и око 25.000 хектара борове шуме. Обалска стража евакуисала је стотинак људи са северозапада острва, а у четвртак и житеље још два села.

Ситуација је била посебно опасна у области Дримонас, где група монаха одбила да изађе из манастира Свети Давид, окруженог ватром која се дизала и 40 метара увис. На срећу, ватра је неким чудом заобишла манастир.

Грчка је у четвртак увела полицијски час и забранила музику на два острва - Закинтосу и Криту, да би сузбила ширење друге муке, ковида 19. Број заражених се за недељу дана повећао у појединим деловима острва и за 70 одсто. Мере трају до 13. августа.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је да су пожари најтежи у историји модерне Турске, и најбројнији, јер их је широм земље било скоро 200, а у овом тренутку петнаестак још није под контролом. Осморо људи изгубило је живот, а изгорело је више од 100.000 хектара.

Најризичније је било у граду Милас на југозападу Турске, где су пламени језици захватили термоелектрану Кемеркој, али главне јединице овог објекта нису оштећене. У операцијама гашења ангажовани су 51 хеликоптер и 20 авиона.

- Шумски пожари су глобална претња као што је то и пандемија ковида - закључио је Ердоган.

АЛЕКСАНДАР СЕНИЧИЋ, ДИРЕКТОР ЈУТА, ЗА "НОВОСТИ"

СВИ СРПСКИ ТУРИСТИ СУ БЕЗБЕДНИ

СРПСКИ туристи су, засад, безбедни, како у Турској, тако и у Грчкој. Летовалишта раде нормално. Како нам је рекао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, када је реч о туристима који летују на Евији, пожари су на пола сата до 45 минута превозом од њих и нико није угрожен. Не шири се на ту страну, само се осећа дим и да се "нешто дешава".

- Пожари су Турској су углавном стављени сви под контролу и већих проблема нема, што се тиче туриста. У Албанији је било нешто пожара, углавном у залеђу, али нема неких већих проблема - каже Сеничић.

Нико од наших путника није отказао аранжман уплаћен преко туристичких агенција. Како нам је Сеничић рекао, уколико би се то и десило, путници би морали да плате пенале, јер ниједна земља није прогласила ванредно стање због пожара. (Ј. Су.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)