САНКЦИЈЕ ПРОПИСУЈУ, АЛИ РОБУ РАДО КУПУЈУ: Вашингтон уводи казнене мере Москви, а повећава куповину из Русије

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

02. 08. 2021. у 23:40

ДОК уводе нове санције Русији, Американци су истовремено у првих пет месеци ове године повећали увоз руске нафте и деривата за чак 78 процената.

САНКЦИЈЕ ПРОПИСУЈУ,  АЛИ РОБУ РАДО КУПУЈУ: Вашингтон уводи казнене мере Москви, а повећава куповину из Русије

Фото Архива

Лани је Русија по продаји нафте САД претекла чак и Саудијску Арабију. Американци су рапидно повећали увоз дијаманата, ракова и ракетних мотора из Русије. До маја су Американци увезли руске нафте за 6,7 милијарди долара, а драгог камења за 1,6 милијарди долара.

Повећао се и извоз руског вештачког ђубрива у САД за 35 процената, а расте и извоз метала. Посебно је много извезао паладијума у САД руски гигант "Нориљски никл". А компанија "Алроса" је извезла у САД дијаманте у вредности од 97 милиона долара.

Вештачког ђубрива су Руси извезли у САД за првих пет месеци скоро за двеста милиона долара.

Што се тиче финалних производа руски "Енергомаш" који је у саставу "Роскосмоса" извезао је у САД десет ракетних мотора РД-180-РД-181 у вредности од 126 милиона долара.

Интересантно је да су показатељи руске царине нижи него они које показују надлежне службе САД. То је због различитих методологија обрачуна. Руси рачунају само директан извоз у САД, док Американци праве статистику по земљама порекла робе. Њих не занима ко је продавац, него у којој је земљи роба произведена.

Џозеф Бајден, Фото АП

Да Руси зараде знатно више на извозу у САД свакако им је помогао рапидни раст цена сировина на светском тржишту. Руски економски експерти прогнозирају да ће раст цена сировина трајати до краја ове године.

Подаци Росстата, државне статистичке службе, САД се налазе на шестом месту трговинских партнера Русије. На првом месту је Кина, затим Немачка, па Холандија, Белорусија и Велика Британија. Упркос епидемији короне 2020. године трговинска размена Русије и САД била је 23,8 милијарди док је годину дана раније била 26,2 милијарде долара.

Да Американци уводе Русији санкције селективно у Вашингтону никада нису ни скривали. У областима где Американци имају интерес они и даље сарађују са Русијом. Наравно да то револтира мале земље на које Вашингтон врши притисак да не тргују и не сарађују са Русијом.

МАЂАРСКО "НЕ" ДУПЛИМ СТАНДАРДИМА

ПРВИ који су се супротставили двојним стандардима били су Мађари. За време посете Будимпешти тадашњег државног секретара САД Мајка Помпеа њему је домаћин, министар спољних послова Петер Сиарто рекао да је недопустиво да велики терају мале земље да престану да раде са Москвом, а с друге стране у Америци, Британији и другим великим западним земљама расте трговинска размена са Русијом. Мађари су зато одлучили да упркос забране ЕУ купе руску вакцину "спутњик V " и наставе да тргују са Русијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)