НАПАДАЈУ И СВЕ СУ БЛИЖИ: Талибани у Авганистану напредују ка центрима градова после 20 година

Танјуг

01. 08. 2021. у 23:50

ТАЛИБАНИ појачавају притисак на неке од највећих авганистанских градова, нападајући густа транзитна чворишта и гурајући линију фронта дубоко у урбане делове, први пут откако су скинути са власти пре скоро две деценије, јавља "Вашингтон пост".

НАПАДАЈУ И СВЕ СУ БЛИЖИ: Талибани у Авганистану напредују ка центрима градова после 20 година

Фото: AP Photo

Талибански борци су у суботу гађаили аеродроме у Кандахару и Херату, два велика града у Авганистану и два врло прометна економска центра.

Напади су пореметили трговину, иако су се летови са аеродрома у Херату у међувремену наставили.

- Дошло је до велике експлозије, цела соба је почела да се тресе. Три ракете су пале у року од неколико секунди и оштетиле су једну од писти - рекао је Масуд Ахмад Пашут, директор аеродрома у Кандахару, који је био у аеродромској згради за време напада.

Ови напади означавају потенцијално кључан моменат у конфликту између авганистанских власти и талибана, оцењује "Вашингтон пост".

Претходно, окршаји су се углавном одигравали у руралним деловима земље или мањим градовима, које циљају милитанти.

Напади великих размера у Кандахару и Херату, другом и четвртом највећем граду у Авганистану, имају потенцијал да угрозе милионе цивила, додаје се у тексту.

Портпарол безбедносних снага, генерал Аџмал Шинвари рекао је на данашњој конференцији за новинаре да су све трупе на повећаном опрезу због "ванредне ситуације" у Кандахару и Херату.

Још неколико стотина војника је послато у провинције где су Кандахар и Херат, као појачање.

Талибански напади у кандахарској провинцији трају месецима, али претходних дана, група се све више и више приближава центру града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)