УКРАЈИНА УНИШТАВА РУСКИ СПОМЕНИК: Москва упутила протестну ноту Кијеву

Новости онлајн

31. 07. 2021. у 13:34

РУСИЈА је упутила протестну ноту Министарству спољних послова Украјине са захтевом да Кијев испуни своје међународне обавезе за заштиту војних споменика у вези са плановима власти Лавова да униште копије Ордена отаџбинског рата на војном спомен-обележју „Марсово поље“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

УКРАЈИНА УНИШТАВА РУСКИ СПОМЕНИК: Москва упутила протестну ноту Кијеву

Фото Д. Дозет

- У вези са плановима власти Лавова да 30. јула униште копију Ордена отаџбинског рата на војном спомен-обележју ‘Марсово поље’, Министарству спољних послова Украјине упућена је нота Министарства спољних послова Русије са захтевом да украјинска страна испуни међународне обавезе и норме националног законодавства за заштиту и очување војних споменика - објашњава се у саопштеу објављеном на сајту Министарства.

У Министарству спољних послова нагласили су да су одговарајуће обавезе садржане и у Споразуму о овековечавању сећања на храброст и јунаштво народа држава-чланица Заједнице Независних Држава у Другом светском рату 1941-1945, у коме је Украјина учествовала.

- Оштро осуђујемо политику коју воде украјинске власти за демонтирање споменика совјетским војницима и самог сећања на њихов подвиг у борби против фашизма. Позивамо украјинско руководство да одустане од фалсификовања историје и покушаја да се украјинским грађанима одузме победа у Другоом светском рату која је постигнута заједничким напорима свих народа бившег Совјетског Савеза“, наглашава се у саопштењу.

Од маја 2015. у Украјини је на снази Закон о осуди комунистичког и нацистичког режима који забрањује пропаганду совјетских симбола. Њиме је, између осталог, предвиђено преименовање градова и улица названих по совјетским државницима. Институт за национално сећање објавио је списак од 520 историјских личности чије активности потпадају под закон ‘о декомунизацији’, па би стога њихова имена требало да нестану из географских назива. Документ је изазвао велики одјек у друштву, будући да у њему нису јасно одређене границе његове примене.

Спомен-обележје „Споменик војној слави совјетских Оружаних снага“ у Лавову откривен је 1970. године и састојао се од стеле висине 30 метара, бетонских фигура војника и засебне фигуре ратника и „Мајке домовине“. Стела се састојала од три елемента: 30-метарског бетонског стуба обложеног гранитним плочама и рељефима и армирано-бетонске стеле од кованог бакра. У фебруару 2018. Градско веће Лавова одлучило је да стелу демонтира.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)