ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БИЛБОРДА НА КОМЕ ЈЕ МАКРОН ПРИКАЗАН КАО ХИТЛЕР: Увредљива карикатура или вежба политичке сатире?

Танјуг

30. 07. 2021. у 19:50

МИШЕЛ-Анж Флори, власник француског предузећа за улично оглашавање, одлучио је да неке од својих билборда искористи за оно што је назвао вежбом политичке сатире: постављањем слике на којој се види председник Емануел Макрон обучен као Адолф Хитлер.

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БИЛБОРДА НА КОМЕ ЈЕ МАКРОН ПРИКАЗАН КАО ХИТЛЕР: Увредљива карикатура или вежба политичке сатире?

Foto: Printskrin/Twitter/@TheMarieOakes

Макронови приватни адвокати и његова странка поднели су тужбу наводећи да прикази представљају јавну увреду, а Флори је рекао да га је полиција контактирала поступајући по тужби, пренео је Ројтерс.

Флори је поставио Макронове билборде као одговор на закон који је овог месеца усвојио парламент којим се људима забрањује приступ неким јавним местима, осим ако нису потпуно вакцинисани против ковид-19 или не покажу свеж негативан тест.

Он је рекао да, када се ради о исмевању председника који је представљен као диктатор, онда то постаје бласфемија и неприхватљиво је.

Жан Еноши, Макронов адвокат, рекао је да је тужба поднета у личном својству због увредљиве природе поређења председника Републике са Адолфом Хитлером.

Представник Макронове странке саопштио је да је поднео засебну тужбу због увреде и изазивање мржње.

- Нисам ово уопште очекивао. Да ће председник поднети жалбу против француског држављанина", рекао је Флори. "Ја правим карикатуре. Људима се то може и не мора свидети, али свеједно је, карикатура ће остати карикатура - истакао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)