СУПРОТСТАВЉАЊЕ "АГРЕСИВНОЈ РУСКОЈ ПОЛИТИЦИ“: Други најважнији приоритет нове стратегије Кијева

Новости онлајн

30. 07. 2021. у 19:05

САВЕТ за националну безбедност и одбрану Украјине потврдио је стратегију спољне политике земље према којој су приоритети чланство у ЕУ и НАТО и супротстављање „агресивној руској политици“, рекао је шеф дипломатије Дмитриј Кулеба.

СУПРОТСТАВЉАЊЕ АГРЕСИВНОЈ РУСКОЈ ПОЛИТИЦИ“: Други најважнији приоритет нове стратегије Кијева

Фото: pixabay

- Данас је историјски дан. Први пут за 30 година од стицања независности Украјина је добила прецизну, јасну и садржајну стратегију спољнополитичке делатности…У документу је јасно одређен циљ спољне политике – позиционирање Украјине у свету као снажне и ауторитетне европске земље - рекао је Кулеба.

Према његовим речима, документ дефинише шест приоритетних праваца спољне политике. Први је осигуравање суверенитета и територијалне целовитости Украјине, други – супротстављање агресивној политици Русије, трећи – чланство у ЕУ и НАТО.

Поред тога, у приоритете спадају и промовисање украјинског извоза и привлачење инвестиција, заштита права Украјинаца у иностранству и промовисање позитивног имиџа земље.

Влада је усагласила стратегију почетком јуна.

Подсетимо, односи Русије и Украјине погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године покренуо војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске републике, као и због Крима, који је поново ушао у састав Русије после референдума на полуострву. Украјинске власти више пута су оптуживале Русију за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву којом се Русија назива „земљом агресором“. Русија негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)