ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА ПРВИ ПРИМА ТРЕЋУ ДОЗУ ЦЕПИВА: Фајзер штити 80 одсто од делта соја

Д. Д. С.

30. 07. 2021. у 11:39

ПРEДСЕДНИК Израл Исак Херцог биће први светски државник који ће примити трећу дозу вакцине против ковида 19. Тиме је Израел, уједно, постао прва држава која ће вакцинисати старије од 60 година трећом дозом цепива против ковида. Широј јавности трећа доза ће бити понуђена у недељу, a мајка премијера Нафтали Бенета биће међу првим грађанкама која ће заврнути рукав за вакцинисање.

ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА ПРВИ ПРИМА ТРЕЋУ ДОЗУ ЦЕПИВА: Фајзер штити 80 одсто од делта соја

Фото: Танјуг/АП

Тренутно је 59 процената израелске популације потпуно вакцинисано "Фајзеровом" вакцином. Захваљујући вакцинацији Израел је отворио економију пре других земаља, али сада бележи нагли скок заражених новим делта сојем вируса, чак и међу вакцинисанима.

Недавна истраживања спроведена у Израелу показала су да се ефикасност вакцине "Фајзер" с временом смањује, а једну је ове недеље објавио Хебрејски универзитет из Јерусалима рекавши да је ефикасност Фајзера у спречавању озбиљних болести пала на 80 одсто, вероватно због тога што се делта варијанта короне показала бољом за имунолошки систем. Фајзерова ефикасност је била 90 одсто пре мутантног соја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)