УКРАЈИНА: Најгори сценарио - сертификација „Северног тока 2“ ове године!

Новости онлајн

29. 07. 2021. у 22:12

УКРАЈИНА ће уложити жалбу на одлуку о сертификацији гасовода „Северни ток 2“, уколико она буде донета ове године, изјавио је шеф компаније „Оператер украјинског система за транспорт гаса“ Сергеј Макогон.

УКРАЈИНА: Најгори сценарио - сертификација „Северног тока 2“ ове године!

Фото РИА

- Уколико 'Северни ток 2' буде сертификован ове године то ће за нас бити најнегативнији сценарио. У том случају Европска комисија, пољска и наша влада муњевито ће уложити жалбу на ту одлуку. И могу бити нека ограничења коришћења – 50 одсто и слично - рекао је Макогон у интервјуу за „Ново време“.

Како је објаснио, сертификација захтева поштовање веома строгих норми европског енергетског законодавства, Трећег енергетског пакета који пре свега подразумева слободан приступ других земаља том гасоводу.

- Он такође предвиђа додатна ограничења за компанију – оператера тог гасовода, стога ћемо пратити сертификацију, и нисмо једини. Имамо подршку Пољске, Европске комисије која се такође увек противила изградњи тог гасовода - додао је он.

Он сматра да земља има добре шансе за борбу против покретања „Северног тока 2“.

- Како разумем, одређени су правци будуће сарадње, будућих преговора о наставку транзита и о покретању 'Северног тока 2'. Стога сматрам да још имамо веома велике шансе да се боримо за очување транзита и против "Северног тока 2" - закључио је он.

Подсетимо, према наводима оператора пројекта „Норд стрим 2 АГ“, изграђено је 99 одсто гасовода „Северни ток 2“ . Како је саопштио директор аустријске компаније „ОМВ“ Рајнер Зеле, гасовод ће бити довршен у августу, могуће је да ће бити пуштен у рад већ ове године.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)