СВЕТСКИ ЛИДЕР НА ГС УН: Омогућено лично присуство на генералној дебати у септембру

Танјуг

26. 07. 2021. у 22:50

УЈЕДИЊЕНЕ нације одлучиле су да омогуће светским лидерима да лично присуствују Генералној скупштини светске организације у септембру или да се емитују њихови снимљени видео говори, ако их ограничења ковид-19 спречавају да путују.

СВЕТСКИ ЛИДЕР НА ГС УН: Омогућено лично присуство на генералној дебати у септембру

Фото: Депоситпхотос

Председник Генералне скупштине УН Волкан Бозкир, снажни присталица директних контаката, поручио је у саопштењу које је данас достављено свим државама чланицама да су уложени значајни напори како би се осигурало да се у седишту организације непосредно састану високи званичници током Генералне дебате од 21. до 30. септембра, преноси АП.

Пандемија ковид-19 прошле године утицала је да светски лидери први пут у 75-годишњој историји Уједињених нација не дођу у Њујорк на годишњи састанак, а уместо тога, унапред снимљени говори званичника емитовани су у сали Генералне скупштине, док их је представљао по један дипломата из сваке земље.

Ове године, како је данас најавио заменик портпарола Уједињених нација Фархан Хак, у општој дебати Генералне скупштине планирана је “хибридна поставка” тако што ће неки лидери одржати своје говоре лично у скупштинској сали, а неки ће се обратити видео изјавама.

Како се ситуација са ковид-19 побољшала у Њујорку, Бозкир је дозволио да се број делегата у сали Генералне скупштине повећа са једног на два, а за општу дебату планирано је присуство говорника и још три делегата, док ће 193 државе чланице саме моћи да одреде ниво заступљености на том састанку.

- Да би се осигурало да сви имају једнаку прилику да учествују на високом нивоу, планирана је опција за државе чланице да пошаљу унапред снимљену видео изјаву, ако делегације не могу да путују због забринутости у вези с ковид-19 - саопштено је из канцеларије председника Генералне скупштине УН.

Све је већи притисак неких земаља чији лидери желе да дођу у Њујорк и лично присуствују састанцима, али председници, премијери и монарси путују с великим делегацијама што отвара низ питања у вези с бројем људи који могу бити смештени у седиште УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)