БАЈДЕН ЗА КРИМ НЕ ХАЈЕ: Нервоза у Украјини после отказивања учешћа председника САД на скупу о спорном полуострву

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 07. 2021. у 21:50

После капитулације америчког председника Џозефа Бајдена око "Северног тока 2" руководство Украјине је доживело нови шок. Иако се очекивао као главни гост на украјинском међународном скупу "Кримска платформа", Бајден неће доћи у Кијев.

БАЈДЕН ЗА КРИМ НЕ ХАЈЕ: Нервоза у Украјини после отказивања учешћа председника САД на скупу о спорном полуострву

Председник Украјине Зеленски са сарадницима

Украјинце је разочарала и потпредседница САД Камала Харис, јер ни она не планира да дође на форум где би требало да се расправља како да се Крим врати под контролу украјинских власти. Уместо њих, у Кијев ће доћи неко од њихових сарадника.

Први самит под називом "Кримска платформа" одржаће се крајем августа, а организатори су очекивали око 30 представника земаља са више континената. Недолазак америчког председника може утицати на то да и други председници откажу долазак у Кијев.

Планирано је да самит почне 23. августа, уочи 30. годишњице независности Украјине. У фебруару ове године Зеленски је потписао указ о "деокупацији и реинтеграцији Крима", али и стратегију уласка Украјине у НАТО.

У Москви понављају да су грађани Крима на референдуму 2014. године одлучили да се то полуострво врати матици Русији и да је то заувек решено питање. Зато је портпаролка МИП-а Русије Марија Захарова казала да је скуп "Кримска платформа" нелегитиман и непријатељски. Референдум о повратку Крима Русији Украјина и ЕУ не признају и Крим сматрају окупираном територијом.

Но, и посета Владимира Зеленског Вашингтону пребачена је са 26. јула на 30. август. Он неће моћи да се сретне са конгресменима, јер су на одмору од 7. августа до 20. септембра. Одлагање сусрета са Зеленским у Бајденовој администрацији су објаснили заузетошћу председника.

Пред долазак у Вашингтон, Бајден је најавио да хоће да са Зеленским разговара о реформама у Украјини и борби против корупције. На другој страни, Зеленски жели да главна тема разговора са Бајденом буде војна помоћ и повратак територија Донбаса и Крима, као и економска подршка САД.

У атмосфери незадовољства у Кијеву су све гласнији политичари који говоре да је Запад издао Украјину кад је пристао да се доврши "Северни ток 2" којим ће се довозити руско плаво гориво до Немачке.

ТЕШКИ ЗАХТЕВИ АМЕРИКЕ ЗЕЛЕНСКОМ

Американци траже од Зеленског да испуни пет задатака. Захтевају судску реформу, а Запад жели да контролише постављање судије. Траже и промену рада Савета безбедности Украјине, као и ефикасну контролу државних предузећа. Вашингтон тражи и да се покрене судски поступак против милијардера Игора Коломојског (на слици), спонзора Зеленском, који има пасоше и Израела и Швајцарске, а финансирао је у Дњепропетровску и градњу највеће синагоге у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)