У НЕМАЧКОЈ КАНАБИС ПОЉОПРИВЕДНА КУЛТУРА: Први засади марихуане из легалног бункера

Tанјуг

26. 07. 2021. у 18:30

ПРВИ пут је једно је предузеће у Немачкој обавило жетву канабиса, а у наредним годинама у Немачкој се планира производња веће количине индијске конопље и то у медицинске сврхе, пренео је Дојче веле.

У НЕМАЧКОЈ КАНАБИС ПОЉОПРИВЕДНА КУЛТУРА: Први засади марихуане из легалног бункера

Фото: Управа полиције

Запослени на плантажи канабиса у немачком Нојминстеру сматрају се пионирима јер су пожњели прву легалну жетву канабиса у историји Савезне Републике Немачке.

Канадска фирма Африја РX је на својој добро чуваној плантажи иза зидова од армираног бетона однеговала и убрала око 50 килограма "траве".

Безбедносне мере су врло ригорозне, јер канабис у Немачкој спада под надлежност Закона о опојним средствима.

Из Нојминстера у савезној покрајини Шлезвиг-Холштајну на крајњем северу Немачке роба ће кренути на пут према апотекама широм земље, а онда и до оних који канабис користе из медицинских разлога - због јаких болова, грчева или недостатка апетита.

У следећих 12 месеци Африја на тржиште жели да испоручи тону канабиса, потврдила је канадска фирма у писаном одговору на упит ДW-а.

Од 2017. лекари у Немачкој смеју да својим пацијентима препишу канабис као терапију.

Да би се задовољиле потребе тржишта, Савезни немачки институт за лекове и медицинске производе је овластио три предузећа за производњу канабиса. То су Африја, немачка стартап-фирма Демекан и још једна канадска фирма - Аурора.

Чини се да је Африја у знатној предности над конкуренцијом јер су друга два произвођача дала су неодређене одговоре о почетку дистрибуције.

"Аурора канабис" тврди да је та компанија у овом тренутку упослена увозом биљака из Канаде, те напомиње да процена тренутка прве испоруке зато није могућа.

У Демекану кажу да се за трећи квартал ове године планира финализација фарме канабиса и да ће после тога што је брже могуће убрати прву жетву.

Заправо је требало да све поменуте фирме прву робу испоруче крајем 2020, но, због проблема са дистрибуцијом до којих је дошло због пандемије, морале су да коригују планове.

Жетва првих 50 килограма фирме Африја је зато само симболична, каже стручњак за канабис Алфредо Паскуал.

Канабис је у медицини додуше још тржишна ниша, али потражња је континуирано расла након што је марихуана легализована у медицинске сврхе.

Друштва за здравствено осигурање не нуде прецизне податке о количини, али број доза које апотеке дају пацијентима константно је у порасту.

По неким проценама, у Немачкој постоји и до 90.000 таквих корисника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)