ШТА ТО РАДИ БРИТАНСКА ВЛАДА: Премијер Џонсон жели да преради уговор о Брегзиту

Novosti online

24. 07. 2021. у 17:41

САМО седам месеци након што га је похвалио, британски премијер Борис Џонсон покушава да преради уговор о Брегзиту који је потписао са Европском унијом, преноси Си-Ен-Ен.

ШТА ТО РАДИ БРИТАНСКА ВЛАДА: Премијер Џонсон жели да преради уговор о Брегзиту

Фото: Olivier Hoslet, Pool via AP

То је ризичан потез који ће поткопати кредибилитет Британије као поузданог трговинског партнера управо у тренутку када влада Велике Британије жели да склопи економске савезе далеко изван Европе како би оправдала своју продају „глобалне Британије“ за Брегзит, сматрају стручњаци.

Званичници ЕУ већ су одбили позив Велике Британије за поновним преговорима, за који трговински стручњаци кажу да представља дрски покушај да се притисне Европска унија да пристане на захтеве које је већ одбила током претходних преговора.

Друге земље које гледају како ће се драма одвијати наставиће са опрезом када је реч о односима са Уједињеним Краљевством, према Л. Алан Винтерсу, из Опсерваторије за трговинску политику Уједињеног Краљевства на Универзитету у Сасексу, у Енглеској.

- То сигурно доводи до преиспитивања ове владе - рекао је Винтерс за Си-Ен-Ен "Бизнис".

- Мислим да то неће довести до потпуног прекида преговора између Велике Британије и других земаља, али мислим да ће овај поступак отежати ситуацију - додао је.

Аналитичар на крају оцењује - хировито понашање британске владе не сија у најбољем светлу , али неће нужно имати фаталне последице за будуће трговинске савезе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)