КИЈЕВ ОД ЗАПАДА ТРАЖИ ГАРАНЦИЈЕ: Украјина незадовољна договором САД и Немачке око гасовода "Северни ток 2"

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

23. 07. 2021. у 21:42

РУКОВОДСТВО Украјине није послушало сугестију из Вашингтона да не диже буку око "Северног тока 2" и већ сада отворено изражава незадовољство због договора председника САД Џозефа Бајдена и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

КИЈЕВ ОД ЗАПАДА ТРАЖИ ГАРАНЦИЈЕ: Украјина незадовољна договором САД и Немачке око гасовода Северни ток 2

Гасовод "Северни ток 2" пушта се у рад у августу / Архива

Потпредседница украјинске владе задужена за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина је на ТВ каналу "Украјина 24" казала да договор Бајдена и Меркелове не даје никакву гаранцију. Кијев зато тражи да се потпише тространи договор који би био гаранција да ће "Гаспром" транспортовати гас у Европу користећи украјински гасовод.

У Кијеву не доживљавају охрабрујуће ни обаћање да ће немачка подржавати Украјину у реализацији планова еколошки чисте енергије. Није дефинисано када би Кијев требало да добије обећану милијарду долара помоћи.

Меркелова се договорила у Вашингтону да ће, заједно са европским земљама, увести санкције Русији ако буде користила гас за политичко уцењивање, али у Кијеву мисле да то није довољно конкретно. У Кијеву подсећају да су се пре седам месеци обратили Европској комисији за компензацију за неостварену добит на гасу, али нису добили никакав одговор.

Два руска брода за постављање цеви "Академик Чарски" и "Фортуна" у међувремену спуштају последње километре гасовода на морско дно и у августу би требало да почне тестирање гасовода. "Северни ток 2" обезбеђује Европи јефтинији гас, јер је та маршрута краћа од украјинске скоро 2.000 километара. Два цевовода "Северног тока 2" моћи ће да годишње транспортују до Немачке 55 милијарди кубика гаса.

Председник руског "Гаспрома" Алексеј Милер је изјавио да је могуће да се повећа транзит гаса кроз Украјину после 2024. године, кад истиче уговор између Москве и Кијева, ако се повећа потражња за "плавим горивом" у Европи. Милер истиче да то питање треба решавати по тржишним условима и ценама. У Европи је тренд да се одустаје од коришћења угља у топланама и термоелектранама, па је реално очекивати да ће се повећавати потражња за гасом.

ПИТАЊЕ КОМПЕНЗАЦИЈЕ

УКРАЈИНСКИ независни гасни експерт Валентин Земљански каже да је неспорно да је украјински гасовод застарео и да се мора модернизовати и рационализовати. Ако Немачка каже да хоће да добија гас преко Украјине, она ће га добијати, али ће плаћати скупљи транзит. Неспорно је да би Украјина због "Северног тока 2" могла да изгуби годишње две до две и по милијарде долара и сада би Запад требало да се изјасни је ли је спреман да то он компензује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)