СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ТРАГЕДИЈУ: На отварању Олимпијаде коначно одржан минут ћутања за жртве егзекуције из 1972. (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

23. 07. 2021. у 21:02

КОМЕМОРАЦИЈА у сећање на израелске спортисте који су убијени на Олимпијади у Минхену 1972, данас је по први пут обележена на отварању Олимпијских игара у Токију.

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ТРАГЕДИЈУ: На отварању Олимпијаде коначно одржан минут ћутања за жртве егзекуције из 1972. (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Овај гест је био поздрављен од стране родбине жртава, од којих су неки данас и били на Олимпијском стадиону. Међу присутнима је био и израелски премијер Нафтали Бенет.

- Поздрављам овај важан и историјски тренутак. Нека им је вечна слава - написао је Бенет на Твитеру.

Породице 11 убијених спортиста дуго су захтевале од Међународног олимпијског комитета да минутом ћутања обележе трагедију из 1972. на церемонији отварања, међутим, то никад није било одобрено. Данас је по први пут одржан минут ћутања у знак сећања на жртве. Овакав гест је изазвао излив емоција код родбине убијених спортиста. 

- Коначно је спроведена правда за мужеве, очеве и синове који су убијени у Минхену - кажу удовице Илана Романо и Анки Спицер, које су гледале церемонију на стадиону.

Оне су изгубиле мужеве - дизача тегова Јосефа Романа и тренера мачаевалаца Андре Спицера - у нападу.

- Сузе не могу да зауставим. За овај тренутак смо се борили и коначно смо успели - додају удовице.

Хили Тропер, израелски министар културе и спорта, рекао је да је тренутак комеморације "историјска правда".

Да се подсетимо, 5. септембра 1972. су припадници организације "Црни септембар" узели израелске спортисте као таоце, тако што су наоружани ушли у слабо обезбеђен део олимписјког села где је боравила израелска олимпијска делегација. Касније је 11 спортиста најбруталније убијено. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)