ПУЦЊАВОМ ПРОТЕРАЛИ МИГРАНТЕ: Литванци их довезли на границу са Белорусијом и запуцали им изнад глава (ВИДЕО)

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

22. 07. 2021. у 12:58

ВЛАСТИ у Вилнусу одлучиле да силом враћају мигранте у Белорусију што ствара још већу нервозу у и тако лошим односима са Белорусијом.

ПУЦЊАВОМ ПРОТЕРАЛИ МИГРАНТЕ: Литванци их довезли на границу са Белорусијом и запуцали им изнад глава (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/ Мир 24

Литвански граничари су у току ноћи протерали групу емиграната из Ирака који су се налазили до тада у избегличком кампу. После чарки са чуварима, литванска полиција их је истукла, а затим довезла до границе са Белорусијом и запуцала им изнад глава па су Ирачани морали да беже. О том протеривању емиграната белоруске власти су објавиле снимак.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су литвански граничари поступили као фашисти. Довезли су 26 емиграната на границу са белорусијом и запуцали изнад њихових глава.

Задњих месеци све су чешће оптужбе око емиграната између Вилнуса и Минска. Без обзира на претње санкцијама Белорусија неће да буде брана уласка миграната из Азије у Литванију и друге европске земље. Због великог броја миграната који лако прелази граници Белорусије и Литваније у Вилнусу су напали Александра Лукашенка да он намерно пропушта мигранте који долазе из Азије, Блиског истока и Африке.

На повећани број нелегалних прелаза из Белорусије жале се и у Пољској. На све те критике белоруски председник Лукашенко одговара да он не намерава да спашава Европу и да у својој земљи прави кампове за емигранте.

Литванија је почела да поставља ограду од бодљикаве жице на граници са Белорусијом. Затражили су и помоћ од ЕУ. Хоће ли бодљикава жица задржати младе мигранте из Авганистана, Ирака, Конга, Камеруна и других земаља тек ће се видети, јер је дужина границе 678 километара.

Од почетка ове године број нелегалних миграната који су ухваћени у Литванији достигао је 1600. То је 22 пута више него 2020 године.

Маршрута којом мигранти стижу у Белорусију није тајна. Они регуларним авионским линијама стижу из Истанбула или Багдада у Минск. Већина њих нема никакве документе, а осим одраслих мушкаравца и жена има и малолетних.

Лукашенко је у мају упозорио руководство Литваније да Белорусија неће више бити заштита Литванији и иначе Европи од наркотрговаца и миграната.

- Увели сте нам санкције и ми више немамо новац ни снаге да задржавамо оне које сте ви мучили у Авганистану, Ирану, Ирку - поручио је јавно западној Европи Александар Лукашенко. На оптужбе из Вилнуса и суседних земаља у Минску одговарају са дозом хумора - вероватно су то сезонски туристи који желе да одморе у Европи.

Белорусија није потписала Даблински договор којим је дефинисан пријем избеглица у Европу у складу са Женевском конвенцијом. Због тога Литванија не може да избегне да организује смештај за избеглице. Литванија се жали да нема могућности да организује квалитетан смештај за толико велики број избеглица, зато нежељени гости спавају у хангарима и школским просторијама.

Већ је било више сукоба миграната и полиције. Група миграната из Ирака желела је да оде у град што им није допустила стража. Морали су да интервенишу специјалци који су пуцали у ваздух и најратоборније умирили пендрецима. Већина миграната жели да оде из Литваније у неку богатију европску земљу, за сада Вилнусу из Европе обећавају милионе евра помоћи.

Провоцирали у Вилнусу

Професор Редфорског универзитета у америчкој држави Вирџинији Григориј Јофе објашњава да је литванско руководство провоцирало Лукашенка. У Вилнусу су дали дипломатски статус Светлани Тихановској лидеру белоруске опозиције која сматра да је она победница на последњим председничким изборима и да ју је покрао Лукашенко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)