УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК - АЛЕКСАНДАР ЈЕ ХЕРОЈ ПОПЛАВА У АУСТРИЈИ: Видео је да бујица носи његове комшије, скочио у воду и спасао их (ВИДЕО)

Novosti online

19. 07. 2021. у 20:56

РАЗОРНА бујица протутњала је кроз историјски град Халајн у Аустрији услед великих поплава које су погодиле Западну Европу а посебно Немачку и Белгију.

УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК - АЛЕКСАНДАР ЈЕ ХЕРОЈ ПОПЛАВА У АУСТРИЈИ: Видео је да бујица носи његове комшије, скочио у воду и спасао их (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Твитер/@yavuzselimkiran

Из гомиле катастрофалних призора – путева и кућа уништених водом, бујице која носи аутомобиле, стабла и људе – једна топла људска прича угрејала је срца становника Халајна. Град близу границе с Немачком једно је најтеже погођених места у поплавама које су ове недеље погодиле Немачку, Белгију, Аустрију, Италију, Хрватску и друге европске земље.

Брачни пар из Турске понела је снажна бујица

Кад су падавине изазвале поплаву у Халајну, Салих и Ајша Караслан суочили су се са тешким избором. Морали су да пређу улицу у којој је њихов ресторан како би дошли до безбедног места, или остати у локалу. Изабрали су да прокрче себи пут кроз бујицу, али је снажна струја кренула да их односи. Управо у том тренутку, њихов комшија Александар Ајзенман скочио је у воду и након мучне борбе с бујицом извукао их обоје на безбедно, пренео је “Дејли Сабах”.

Снимак спасавања поделио је заменик турског министра за спољне послове Јавуз Селим Киран, који се такође захвалио Ајзенману на “Твитеру”.

- Херојски чин господина Ајзенмана, потекао из хуманитарне одговорности, вредан је сваке хвале. Од свег срца му захваљујемо - написао је Киран на немачком језику.

Салих Караслан, пореклом из северне турске провинције Орду, испричао је агенцији Анадолија какав је ужас преживео у суботу. Он и његова жена Ајша воде ресторан у центру Халајна и приметио је да вода брзо плави њихову башту. За око пет минута досегла је висину од преко метар и, шокиран, видео је како вода носи ауто низ улицу.

Нико им није дошао у помоћ

Рекао је жени да треба да оду, али и она је била у шоку и није могла да се помери. Караслан је позвао полицију и ватрогасце да их евакуишу, али им нико није дошао у помоћ.

- Морали смо да донесемо одлуку. Или ћемо прећи воду на другу страну или се утопити – рекао је.

Таман кад су стигли до друге стране, талас је повукао Ајшу. Салих је успео да је зграби за мајицу, али је и сам био беспомоћан у односу на бујицу.

- Управо у том тренутку ускочио је наш аустријски комшија. дао ми је руку и заједно смо успели да дођемо до друге стране – срећан је Салих.

Пар се потом успео уз висок зид, где су сачекали ватрогасце да их евакуишу. Ајша је лакше повређена у инциденту и превезена је у болницу.

Процењује да су у Европи поплаве однеле више од 180 људских живота. У Немачкој је евидентирано 156 жртава ове природне катастрофе, најтеже у последњих шест деценија.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)